iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поскъпва влака между Перник и София

Еднодневната карта за маршрута  Перник-София ще бъде 4 лева

Ръководството на БДЖ иска цените на билетите да се увеличат средно с 5%. Предложението е към министъра на транспорта Ивайло Московски, който трябва да вземе решението. Решение за това обаче има на директорския борд в БДЖ. От компанията настояват новите цени да влязат в сила от 1 август.

Според новите разчети цената на еднодневната карта за маршрута  Перник-София ще бъде 4 лева.

Билет за експресния влак от София до Бургас със запазено място поскъпва от 19.90 лв. на 21.70 лв.

Билетът до Варна ще стане 27.40 лв. вместо сегашните 25.20 лв.

С по-малко се повишава билетът за бързия влак - с 80 ст. по-скъпо ще е пътуването до Бургас (18 лв.) и с 90 ст. до Варна (22.80 лв.). С около 5 на сто по-скъпи ще са билетите и за цялата страна.

Билет за бързия влак до Пловдив например ще струва 8.50 лв. вместо 8.10 лв. Експресът става 11.10 лв. вместо 10.20 лв.

Запазените места в кушет и спалните вагони също поскъпват. 5 лв. ще е място в кушет вагона вместо 4 лв. Мястото в спален вагон ще е с 2 лв. до 3 лв. по-скъпо.

БДЖ започва програма за ремонтиране на вагоните. Парите ще дойдат от рамковото финансиране на холдинга от държавата, което впоследствие ще бъде върнато на бюджета от първия транш, който се очаква Световната банка да отпусне за реформиране и модернизиране на българската железница.

С определените за ремонт 25 млн. лева ще се направи капиталов ремонт само на 186 от 350-те вагона, които БДЖ използва в момента.

Новият шеф на ж.п. холдинга Йордан Недев обяви, че заварва източване на средства от системата. По думите му на 10 млн. лева на година възлизат явните злоупотреби.

Новият шеф обяви още, че поставените през април GPS-и на дизеловите локомотиви на БДЖ, които имаха за цел да спрат кражбите на гориво, са заработили едва наскоро. Само за няколко дни след включването им разходите за гориво са намалели с 10 до 20%, каза още Недев. Имало обаче вече опити да бъдат манипулирани.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.