iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят фирма за ученическо хранене на общинско предприятие

Перник снимка: за хората и събитията

Общинската фирма „Детско и ученическо хранене“ ЕООД в Перник постепенно ще стане общинско предприеятие на бюджетна издръжка. Това решиха  общинските съветници днес на последната за мандата сесия.
Формалният повод, обяснен от администрацията е, че  съществуващото в момента общинско търговско дружество "ДУХ"  не може да ползва безвъзмездно кухни, столови и складове в 11 общински училища.
Съгласно решение на ОбС с номер 628 от 15.10.2010 г. на „ДУХ” ЕООД е учредено безвъзмездно право на ползване върху част от сградите на училищата като общинска собственост. За това е определен срок до 30.06.2011г. С въвеждането на делегираните бюджети в училищата и заради изискванията на Закона за общинската собственост, ползването на средства и материална база не може да става без търг или конкурс. Към общинската фирма е и детската млечна кухня, но нормативно изискване налага тя да бъде бюджетна структура.
От съвсем скоро са в сила и нови законови и нормативни изисквания, които налагат нови мерки за гарантиране на здравословното хранене на децата и запазване на мле(ната кухня.
Наред с всичко това, както е известно общинската   фирма „ДУХ” не е в най-добро финансово състояние, а наскоро беше сменен и нейния управител.
Според общинската администрация, това налага да се създаде Общинско предприятие „Детско и ученическо хранене” на извън бюджетна сметка. То ще покрие предмета на дейност на търговското дружество и постепенно ще стане негов приемник. Персонала на фирмата ще отиде в общинското предприятие, което ще поеме и всичките услуги. Едва след това ще се пристъпи към ликвидация на ЕООД-то.  Или поне такава е идеята, ако тя бъде одобрена от съветниците днес.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.