iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премиерът кани рибари на Струма

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Премиерът Бойко Борисов днес покани рибарите на Струма, защото след като преряза лентата на нова канализация в Перник, реката щяла да потече по-чиста.

Бойко Борисов да стане почетен гражданин на Перник пък предложи отец Борис Котев от пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. Отецът отслужи водосвет за нова придобивка в кварталите „Калкас” и „Васил Левски” , а премиерът преряза лента на изградената и завършена преди месеци чрез проект по Оперативна програма „Околна среда” канализация - мечтана с години от местните.

В рязането му помогнаха еко министърката Нона Караджова и кметът на Перник Росица Янакиева. Официалната церемония уважи лично и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Присъстваха депутати и други официални лица, бизнесмени и много граждани.

След откриването на церемонията от водещия, отец Борис отслужи чина по освещаването на канала.

Наръдът се тълпеше пред палатката с трибуната на официалните гости и свещенослужителят прочете молитви самотно, само пред обективите на малка част от фотографите и една-две камери. През това време официалните лица си шушукаха на трибуната за свои си важни неща.

Като свърши освещаването, отчето похвали премиера и кметицата, че са започнали церемонията с водосвет, защото придобивката е и по Божия воля. След речите, премиерът се спря при отеца, според задължителния православен обичай му целуна ръка и поиска благословия. Тогава отец Борис му споделил, че ще предложи на кметицата да го направят почетен на Перник, защото често идва в града заради многото новости. Премиерът му отвърна:” Е па кажи й.” И двама отидоха до кмета. Отецът обясни на Янакиева предложението си. Не се чу какво отговори тя, но според поп Борис, казала „Добре”.

За церемонията по откриването на канала се събра доста народ на площадчето на Калкас. На фона на олющените къщи се извисяваше информационната табела на проекта. Написаното на нея не е много точно, защото обектът е завършен предсрочно и с 5 милиона лева икономия от предвидените общо 33, 5 млн. лв.

Янакиева не пропусна да се похвали с водещото място на Перник по усвояването на евросредства. Реч дръпна и еко министърката, която съобщи, че другата седмица се подписва договор за дълго говореното, вече започваното и още по-дълго препроектирано регионално депо за твърди битови отпадъци.

Като дадоха думата на Борисов, той разбута официалните лица от трибуната с думите „Я се дръпнете”. Премиерът показа табелата и обясни, че като се работи добре се случва ето това – идват милиони от Брюксел. Бойко Борисов обясни, че под земята за канала са заровени 32 млн. лева. По думите му тоя канал ще служи на всичките граждани дето досега са били на септични ями, но ще е от полза и за рибарите, защото благодарение на новата канализация, Струма вече ще тече по-чиста. За да не направи перничани за резил като негови комшии до Банкя, той се въздържа да обяснява какво е това септична яма. И по-добре...

Борисов не пропусна да припомни какво е направил за Перник. А като почна да изброява: магистрала, университет, през септември театър, детското отделение, му беше много весело и ха да се разсмее.

Кратко, но съдържателно слово произнесе от името на изпълнителя „Главбулгарстрой” и един от неговите шефове. Камен Пешов обясни, че с осъществения проект, хората, които ще ползват канала се приближават до европейския начин на живот. Особено като се гледат олющените им къщи ...

Девойки с национални носии поднесоха на премиера ножици и той не пропусна да пита откъде се намират толкова много, като всеки ден реже ленти. После наряза трикольора на късчета и ги раздаде като сувенири, както прави всеки път.

По обичая си, натъпка устата на едно от момичетата, които му поднесоха питка, с парченце от нея и й направи забележка, че е силно начервена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макар във Фейсбук обикновени граждани да водят кампания за ден без Борисов, и на това събитие беше тъпкано от журналисти. След прерязването на лентата, те го окупираха с въпросите си, за които и самите знаят отговорите. Така попречиха на Бойко да лисне менчето спокойно. Той все пак успя да изсипе светената вода, заедно с китката здравец. Въпреки тъпканицата обаче, благословеното букетче оцеля.

Напориста репортерка разсърди Борисов с въпрос за кучетата и българите и той троснато й заобяснява, че говори едно, а после друго се пише...

За моя радост и удовлетворение премиерът Бойко Борисов днес демонстрира отлично познаване на Божите заповеди. Попитах го като толкова обича пернишката кметица (от БСП) г-жа Янакиева, дали наесен ще извади тежка артилерия срещу нея. След леко замисляне министър-председателят отговори с цитат от Светото писание:"Обичай врага си". Като дойде да реже лента вчера в Калкас, той не пропусна да разцелува Янакиева.

Борисов не каза кого ГЕРБ ще предложи за кмет в Перник и обясни, че във всеки град, където открива по нещо няма да казва предварително кой ще е кандидатът. Искам да се чуе думата на местните структури, каза премиерът, но призна че все пак задрасквал в списъците, които му се предлагат.

Пернишките номинации на ГЕРБ ще обсъждаме идната седмица, призна той. По оживения му разговор с областния управител Иво Петров може да се съди, че както се шушука из града, последният избор може и да падне върху него.

Председателят на Общински съвет в Перник Добри Митрев, който избягва публичните изяви, вчера получи невероятен късмет. Докато се тълпеше народа на новата канализация в Калкас, той изведнъж се оказа в компанията на три блондинки. Около него се струпаха шефката на парламента Цецка Цачева, еко министърката Нона Караджова и депутатката Ирена Соколова – и трите руси, каквото и да значи това.

Депутатът Владислав Димитров пък беше наречен от премиера "дългуч" и отнесе кавга, че е по дънки. Но и той не пропусна да разцелува парламентарната си шефка.

После Бойко отпраши, без да получи приготвените за него чорапи със собствените му инициали. Ще има да взема, не само чорапи, но и гласове за изборите.

 

 

Перник го чака на театър през септември. Но преди това току виж дошъл до Гигинския манастир.

 

Руми Борисова

 

Снимки от събитието вижте в ГАЛЕРИЯ!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.