iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Препоръчват червен лук срещу радиация

Червен лук

Парола "мораво" може да ви защити от радиацията, съветват  експерти. Най-силните оръжия на масата са зеленчуците с наситеночервен цвят. Особено моравият лук и цвеклото. Също като червеното вино те са богати на антицианиди. "Затова са незаменими съюзници в битката с вредните йонизиращи емисии", разкрива специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Братовчедът на белия лук протектира сърцето и пази от инфаркт и инсулт.

Тайната е в това, че той изчиства като с метла лошия холестерол и предотвратява запушванията на кръвоносните съдове. Изследване с хамстери е показало, че при гризачите, които са хапвали червен лук в продължение на 8 седмици, лошият холестерол паднал с 20%. "Към полезните антиоксидантни храни спада и червеното зеле", добавя проф. Байкова.

При слабо завишени нива на радиационния фон помага също и приемът на зелен и черен чай, както и цялата палитра от билкови отвари. Причината е, че те са богати на полифеноли. Зеленият чай спомага за изхвърлянето на тежките метали от организма. Листата му съдържат 4 пъти повече витамин С в сравнение в цитрусовите плодове.

Те са богати и на витамин Р, който участва в заздравяването на капилярите и кръвоносните съдове. 

На трапезата се препоръчва да присъства растителна храна с цветовете на светофара - зелени салатки, домати и червени чушки, моркови. Оранжевите плодове - тиквата и кайсиите, също са много полезни. Доказано ползотворно и протектиращо действие имат и  зелените салатки, морковите, доматите, червените чушки, овесените ядки, елдата и соята, припомня доц. Донка Байкова.    

Автор: Румяна Милева; Източник: АСН

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.