iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Приемат програма за читалищната дейност

Народно читалище "Елин Пелин" - Перник

Програма за развитие на читалищната дейност в община Перник за 2011г. ще приеме местният Общински съвет на насрочената за петък общинска сесия. Съветниците задължават кмета на общината да сключи договор с народните читалища за изпълнението на програмата в рамките на заложените в общинския бюджет средства, които и тази година са 15 000 лева.

Към края на миналата година регистрираните в общината народни читалища са 31. За тяхната издръжка и за дейността им за 2011г. е предоставена държавна субсидия в размер на 2011 лв. По силата на закона за народните читалища общините имат задължения да осигурят и съфинансиране, което в бюджета за тази година възлиза на спомвенатата сума от 15 хил. лв.

Миналата година по-голямата част от тях бяха изразхоздвани за участието на представителните състави в Копривщенския фестивал. Тази година ще се разпределят на проектен принцип, но не повече от 1000 лв. за проект.

Разпределянето на средствата между читалищата става по резда на закона и по нормативи и механизми, разработени от Министерството на културата,  от комисия с участието на представител на общината и на всяко читалище и се предоставят на читалищата за самостоятелно управление, но се превеждат с постъпването на държавната субсидия.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.