iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Ред бул" тече от извор в Трънско

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Природен „Ред бул” извира от затворените галерии на старите сребърни рудници в Трънско. Уникалният ручей в подножието на скалата „Забелски камък” бори напълно умората и дава крила като в рекламата на енергийната напитка. Лечебната вода вдига на крак и тежко болни.

Уникалният извор се намира между селата Забел и Туруковци. От десетилетия той събира хора от цялата страна. Идват с коли да точат еликсира в туби и дамаджани. През последните години обаче местността е обрасла и достъпът до живата вода е затруднен, оплакаха се местните.

Тайната на чудото според местните хора е в минералния състав на скалата. Над Забелския камък се намират галериите на бившите сребърни мини в планината Руй. Предполага се, че високото съдържание на сребро прави течността от извора като светена вода. В храмовете потапянето на сребърния кръст в течността я превръща в живителна напитка. Досега обаче никой не се е наемал да изследва съдържанието на ручея.

Легендите пък дават друго обяснение. От стари времена бабите се разказва как над скалата имало седем малки езерца, а в тях се къпали самодиви.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.