iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С бюлетина над 1 метър избират общински съветници в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - Според последните указания от ЦИК, бюлети

По-дълга от метър ще се окаже бюлетината, с която ще се гласува за ообщински съветници   в Перник. Проектът за нея е направен от Общинската избирателна комисия и  вече е  предаден за проби. 

Получава се така заради големия брой регистрирани партии и местни коалиции и инициативни комитети, обясни председателят на Комисията Петър Трендафилов. Върху бюлетината ще бъдат изписани имената на първите трима, включени в листите за общински съветници.

Освен Перник и в още други поне 15 общини изборните книжа ще са метър и повече. Така е  в  Радомир,  Пловдив, Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Столична община, Стара Загора, Варна и др.

Проблем е 120-грамовата хартия за бюлетините, която е по изискване в Изборния кодекс. Управляващите настояха за нея, защото  е значително по-плътна от използваната преди 70-грамова. Поради тази причина не е ясно как изборните книжа ще влизат в прорезите на стандартните урни, който са с размери 23 см на 1.3 см. Освен това след пускането на всеки 80-100 дълги бюлетини урната ще се пълни и трябва да бъде подменяна с друга, за да няма опасения от опорочаване на вота.

Договорите с печатниците за изработване на бюлетините още не са подписани, а указанията за параметрите постоянно се променят.

Според последните указания от ЦИК, бюлетините за общински съветници не трябва да надвишават 1,20 метра, а тази за кметове да не е по-дълга от метър.

Печатниците чакат днес да получат окончателно одобрените параметри на бюлетините. Най-реалистичният срок обаче е вторник - 11 октомври. Закъснението ще доведе и до рисковано по-голямо натоварване на машините в печатниците.

По предварителни данни , бюлетините се групират на пачки от по 20 броя и след това се оформят на пакети от 1 000. Така се получава тегло от близо 15 килограма, което също ще внесе трудности при разнасянето на материалите към избирателните секции.

 

На 8 октомври изтича срокът, в който гражданите могат да подадат заявление за получаване на удостоверение за гласуване на друго място за президентските избори.

15 октомври е срокът, в който гражданите могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци за двата вида избори.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.