iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сменят съвета на директорите в пернишката болница без мандат на Община Перник

Съставът на съвета на директорите на Многопрофилната болница за активно лечение „Рахила Ангелова” в Перник ще бъде подменен. Ще бъде определен и размера на възнагражденията на неговите членове, които не са натоварени с управлението на лечебницата. Това ще стане на насрочено за 12 май 2011г. Общо събрание.

Представителят на Община Перник в Общото събрание на МБАЛ „Рахила Ангелова”  д-р Мария Маринова обаче не получи мандат за пълноценно участие в заседанието  на 12 май 2011г.  и да защити интереса на Общината като акционер. Общинските съветници не й дадоха правомощия как да гласува по отделните точки от дневния ред. Причина за това стана непълната информация, представена в поканата за Общото събрание. Доводите изтъкна председателят на групата съветници д-р Александър Алексиев. Независимо от призива на кмета на общината Росица Янакиева да се даде мандат на д-р Маринова,  това не стана.

В момента държавата притежава 66, 81% от акциите в пернишката болница. Община Перник притежава 22,72% от акциите, Трън – 1.41%, Брезник – 2%, Радомир – 5.52%, Земен – 1%, и Ковачевци – 0,54%.

Общо 9 точки са включени в дневния ред на насроченото Общо събрание. То ще трябва да приеме доклад  на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2010г. и финансов отчет, както и консолидираните им форми.

Събранието ще трябва да вземе решение за разпределението на печалбата на дружеството за 2010г. По инфармация от д-р Маринова, представена пред съветниците тя възлиза на 18 000 лв., но в поканата за Общото събрание не е упомената.

Под номер 6 фигуриря точка според която, членовете на Съвета на директорите трябва да бъдат освободени от отговорност за дейността им през 2010г.Предложена  е и промяна в състава на Съвета на директорите, който трябва да бъде одобрена от акционерите, но липсва аргументацията и поимените предложения. Д-р Маринова също нямаше информация по темата.

Освен че ще трябва да бъде направен избор на дипломиран експерт-счетоводител, без да е посочен поименно, се предлага и определяне на възнагражденията на членовете на Съвета на директорите, на които не се възлага управление на дружеството. То ще бъде в размер на две средни месечни заплати в лечебното заведение, но не повече от петкратния размер на минималната месечна работна заплата в страната. Това възнаграждение може да се получава ако не противоречи на други нормативни разпоредби.

Д-р Маринова трябваше да гласува положително по тези въпроси, но не получи мандат за това.

Пред съветниците тя отчете, че откакто е представител на Община Перник в Общото събрание на болницата два пъти е участвала в заседанията и два пъти е присъствала, но без предварително гласуван мандат.

Основен проблем пред община Перник спряма многопрофилната болница е постоянното стопяване на дела на капитала й в дружеството заради честото повишаване на капитала на държавата.  Според устава на дружеството Общото събрание не може да разглежда тема, която не е включена в предварително обявения дневен ред, затова не може да се иска увеличаване на капитала на Община Перник на насроченото за 12 май Общо събрание.  

В същото време Община Перник е инвестирала 312 913 хил. лв. в закупуване на оборудване и апаратура за болницата като за последните две години са дадени 202 хил. лв.   Публична общинска собственост са и терените, върху които е разположена болницата, но не е известно дали те са част от капитала.

Според председателя на ОбС Добри Митрев тези инвестиции не са преки парични вноски в дружеството и затова не са основание за искане на увеличаване на капитала на Общината в болницата. Кметът Янакиева обаче смята, че си заслужава с юристите да се потърси форма за това.

 Неучастието на д-р Маринова като представител на Общината в гласуването в общото събрание е без значение, защото и без друго държавата притежава контролния пакет акции в болницата и може да си решава каквото пожелае и без гласовете на акционерите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.