iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бъдещият президент на ЦСКА Боби Станков отива в Трън

Бъдещият президент на ЦСКА Боби Станков отива в Трън 07_1436868773

Битката за първото място във “В” група въобще не е от най-лесните за втория отбор на ЦСКА, като той е базиран на стадион “Септември”. Там играе и мачовете си.

Старши треньор и през двата сезона е незабравимия Кирил Станков, един от най-големите разбирачи на млади таланти в България, пише „24 часа“.

Към тима е пришит и Христо Маринчев, който години наред е търсач на изявени юноши за “червените”. Той е човекът, който измъква с мотор Стойчо Младенов, а по-късно подхвърля на Димитър Пенев, че момчето на Иван Бербатов – Мите, може да стане добър футболист. Маринчев има за задача да следи какво се случва при младите играчи.

Мачовете въобще не са леки, защото всички трябва да се докажат на столичните хлапета. Отборът е съставен главно от войници, като по това време в школата има цели 54 от цялата страна. Към тях се добавят и юношите на клуба, които отбиват службата си.

Особено тежко е гостуването на “Партизанин” в Трън. Тогава този отбор е един от най-коравите в групата и не цепи басма на никого. Гостите обаче повеждат, което се оказва фатално за наставника на първия отбор и бъдещ президент на ЦСКА Боби Станков. Той е на стадиона, за да огледа талантите.

Облечен е с кожената тужурка на офицер от армията. Това обаче не пречи на двама местни старшини от милицията да го погнат, когато нещата загрубяват. Според тях провокирал местните, въпреки че стоял мирно на мястото си.

Подобни изцепки има почти на всеки мач. Защото е друго да запишеш в биографията си победа над ЦСКА, пък макар и над втория отбор. През сезона, в който печелят промоцията за “Б” група, “червените” допускат само 4 загуби и 7 равенства.

Кирил Станков е много обичан от играчите си, защото е като баща. Единственият проблем на треньора е, че като се притесни, му тръгва кръв от носа. И в много мачове момчетата печелят точно за да не се чудят как да помогнат на наставника. Признават, че видят ли лекаря около бате си Киро, веднага се юркали в атака.

Особено ожесточени стават нещата в края на сезона, когато ЦСКА и пернишкият “Металург” се вкопчват в битката за първото място. Всички методи са разрешени. Особено за перничани, които са изпаднали от “Б” група в предния сезон. И имат подкрепата на металургичния комбинат в града.

Според запознати дори шефът на федерацията Димитър Николов-Мобуту бил пленен от каузата на “Металург”. Шефовете на клуба не пестели въобще средствата си. На съперниците на ЦСКА били обещавани премии от невероятните 1200 лева, което прави около 10 пъти средната заплата по това време.

“Всъщност играеха за всичко, за да им вземат парите. Да ни измъкнат точка, да контузят някого, да му изкарат червен картон. Перничани плащаха и се надяваха”, свидетелства един от играчите на ЦСКА по това време. В отбора са само войници и дори не се говори за премии или други облаги. Ползва се единствено отпуск, и то след победа. В противен случай се спяло в казармата.

Ситуацията е направо взривоопасна преди последния кръг. В него столичани гостуват на втория отбор на “Миньор” в Перник. “Металург” пък отива да играе срещу “Искър” (Нови Искър). Там старши треньор е легендарният играч на ЦСКА Иван Колев-Ването.

“Миньор” прави и невъзможното, за да помогне на съгражданите си. Просто трябва да вземе точка от гостите. За целта в първия отбор не са пуснати всички, които са на разрешената възраст. Като по-възрастен е викнат дори Верчо Митов, един от най-популярните играчи на отбора по това време. На вратата също е титулярът от “А” група.

“Червените” обаче не се предават. На полувремето резултатът е 0:0.

В Нови Искър “Металург”

вече води убедително с 6:0 След това Иван Колев ще се кълне, че не е взел парите на перничани. Но трябва да се гони и голова разлика.

През втората част ЦСКА нанася удара си и печели промоцията с 2:0. Другият мач е 8:0 за “Металург”, но в крайна сметка “червените” печелят първото място. Интересното е, че те отиват в Южната “Б” група. “Металург” пък се класира за Северната, след като печели бараж с “Партизанин” (Червен бряг). Той е заел 16-ото място в първенството пред “Септемврийска слава” (Михайловград) и “Калиакра” (Каварна).

За силата на втория отбор на ЦСКА говори и доста интересен факт. През зимата на подготовка в София идва “Цървена звезда”, водена от Люпко Петрович и с Драган Стойкович-Пикси в състава си. Сърбите завършват 1:1 с първия отбор на “червените”. Седмица по-късно уж дублиращият тим ги побеждава с 2:1. А две години по-късно “Звезда” ще стане европейски шампион.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.