iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честит рожден ден на легендарния щангист Валентин Христов!

Валентин Христов

55 години навършва днес донеслият много спортна слава на Перник и на България като щангист Валентин Христов.

Перничани от средното поколение си спомнят как по телевизора преди трийсетина години се следяха неговите бомбастични успехи и как след всеки триумф на подиума Перник посрещаше именития тежкоатлет тържествено. 

Валентин Христов е и почетен гражданин на Перник.

Връх в спортната му кариера може би бяха 20 килограма над повдигнатото от най-силния по онова време Василий Алексеев по-горна категория през 1975г.

Валентин Христов се състезаваше в категория до 110кг. Според официалната статистика той е сребърен медалист от олимпиадата в Москва през 1980 г., световен шампион за 1975 и 1977 г. Европейски първенец през 1975, 1976 и 1977 г. Има по два сребърни медала на световни (1979 и 1980 г.) и европейски първенства (1974 и 1980 г.). Обявен е за Спортист на годината в България за 1975 г.

 

На олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Валентин Христов (до 110 кг) спечели титлата с 400 кг двубой. Месец след това титлата му беше отнета заради уличаване в положителни проби за допинг. Години по-късно Валентин Христов разказа в книга за подменената с катетър урина и невъзможността в нея да бъде установено наличие на анаболи.

Честит малък юбилей на именития спортист! Живот и здраве и повече поводи за усмивки!  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.