iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Миньор” не стана общински отбор

„Миньор” не стана общински отбор 09_1443444852

Емблемата на Перник – футболният клуб „Миньор” да си остане неправителствено сдружение в обществена полза, като се намери форма Общината и бизнесът да го подпомагат финансово. Това се обсъждаше днес публично, като основната тема на събирането бе да стане ли „Миньор” общински отбор.

В залата бяха фенове на жълто-черните, четирима общински съветници и един кандидат-кмет.

Не бе одобрена идеята чуковете да станат общинско търговско дружество. Формата „общинско предприятие”, което означава отборът да бъде изцяло под шапката на кмета, почти не бе обсъждана.

Феновете обявиха, че са наясно с факта колко е „задълбала” финансово Общината и поискаха среща с бизнеса, като фирмите конкретно да кажат кой колко би заделил за „Миньор”. Целта е през 2016 г. жълто-черните да стигнат поне до „Б” група, но стабилизирани финансово, каза председателят на фен-клуба Петър Илиев. 500 000 лв. са нужни за „Б” група.

Спортният директор на волейболния клуб „Перник” Асен Асенов обаче бе категоричен, че темата на разговора трябва да бъде спасяването на спорта в Перник. Без стратегия и ясна визия за изплуването на спорта, няма да стане, убеден е той. „Какво правим с другите спортове?! Волейболният клуб с нокти и зъби успя да остане в суперлигата, но това явно никого не го интересува. Първенството започва след месец. Тренираме и за какво, и ние не знаем, даде воля на огорчението си Асенов, според когото обсъждането е поредното предизборно упражнение. – Перник има четири клуба по баскетбол, които също не знаят какво да правят. Ами ръгбито, борбата…”.

Някой трябва да сложи ръка в жаравата и да започне да оправя нещата. С кръпки няма да стане! Изморихме се да тичаме по фирмите и да коленичим, заяви Асен Асенов.

Кметът Иван Иванов обяви, че „Миньор” е кауза, но и че решението за съдбата му ще вземат новият кмет и новият Общински съвет. Общината не е панацея, няма откъде да дойдат толкова много пари, смята той. Колкото има бюджет за спорта, трябва да бъде правилно разпределен между клубовете и да се търси дофинансиране, посочи Иванов.

Само за пролетния полусезон издръжката на представителния отбор „Миньор”е възлизала на 120 000 лв., обясни Тони Симеонов. Детско-юношеската школа се самоиздържа с малко допълнителна помощ. От посочената сума Община а е дала 20 хил. лева, останалото е от спонсори.

Половината отбори в страната са общински, заяви Тони Симеонов. Стъпваме на бюджета, който ще ни се отпусне и търсим спонсори – това е решението, посочи той.

Готви се нова наредба за спорта с ясни правила за разпределение на парите по клубове според успехите им, обяви ресорният зам.-кмет Адриан Симеонов и допълни, че тя ще влезе в сила в началото на новия мандат.

След финала на срещата, граждани обявиха, че половината от близо 500-те хиляди лева, които отиват за заплатите на 41-те общински съветници, спокойно могат да се насочат за спасяването на „Миньор”, стига да има достатъчно разум и желание в тази посока, както обичат да се тупат в гърдите старейшините.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.