iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбор от Перник ще участва в състезание по парапланеризъм в Бургас

Отбор от Перник ще участва в състезание по парапланеризъм в Бургас 07_1406109975

Между 40 и 50 човека се очаква да участват в състезание по парапланеризъм. Състезанието ще се проведе тази събота- 26-ти юли в Бургас.

Парапланеристите ще излитат от Морската градина до паметника на Петя Дубарова и ще кацат на Северния плаж. Състезанието ще бъде особено атрактивно, тъй като ще може да се наблюдава от гражданите, каза Николай Тодоров, председател на сдружение Burgas Paragliding Club, които са организаторите на състезанието. То се провежда за втора година.

Първият път миналата година в него участваха 20 състезатели, тази година броят им е увеличен двойно. Заявки за участие в състезанието са подали състезатели от Румъния, Македония, Турция и една състезателка от Латвия.

Сили в точното кацане ще премерят и два отбора от Перник, София, Варна, Шумен Асеновград и други градове на страната. Основен спонсор на състезанието е община Бургас, която осигурява финансовите награди от 1 700 лева, има и други спонсори, които са се погрижили за материалите награди. Състезанието е част и от спортния календар на Българския Национален Аероклуб /БНАК/, като тази година то е включено в техния спортен календар. В Бургас тази събота състезанието всъщност ще и е първият кръг от националното първенство по „Целно кацане”. Освен това то е и част от FAI и ще бъдат давани точки, което и привлича международните участници. Състезанието ще премине в шест кръга, а за крайния резултат ще бъдат взети резултатите от петте най-добри участия на състезателя. Колкото по-близо до целта кацне участникът толкова по-малко точки получава. Най- добрите имат нула при няколко поредни кацания. Те всъщност трябва да кацнат на краката си и да улучат цел с големината на един пръст. Награди ще има за първите трима и за жената с най-добър резултат. За сега е ясно, че наред с мъжете 5 дами ще премерят сили в летенето и точността на кацане. Състезанието ще се проведе само при добри метеорологични условия - ако няма дъжд и вятърът е благоприятен, т.е и духа от източната четвърт.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.