iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парапланеристите ще кацат и излитат на общинска земя в три пернишки села

Парапланеристите  ще кацат и излитат на общинска земя в три пернишки села 03_1457604239

Летящите хора ще кацат и излитат на общинска земя в три пернишки села, като става дума за планеристите от клуба по делта и мотопланеризъм „Перник”, които искат да придобият за безвъзмездно ползване 223,992 декара общинска земеделска земя в селата Вискяр, Расник и Витановци. Общинският съвет ще гледа искането им, което е за 20 години напред, на днешното редовно заседание и вероятно летящите хора ще получат зелена светлина за това.

Председателят на клуба Димитър Ралев аргументира искането си с многократно увеличилия се брой на летящите парапланеристи. Струпването им на едно място увеличава необходимостта от регулация за безопасно протичане на полетите, обяснява той. С други думи, трябва да има юридическо лице, което да отговаря за това.

Клуб „Перник” е единственият лицензиран в общината за въздушни спортове. При това състезателите от клуба години наред сами се грижат за поддръжката на площадките за излитане и кацане – косят ги и ги чистят от камъни и тръни, които растат в изобилие по тези места. Поддръжката на пътя от основната поляна за кацане също е тяхна грижа. През година или две състезателите събират пари помежду си, за да наемат пътно-строителна техника за заглаждане и отводняване на пътя. През последните 2 години клубът плаща наем за основната поляна за кацане, която е частна и за която води преговори със собствениците и наследниците за закупуването й.

Миналата есен за 12-ти пореден път клубът по делта и парапланеризъм бе организатор и домакин на международно състезание по целно кацане „Перник Оупън 2015”.

Малко са клубовете, които могат да се похвалят с организирането и провеждането на финали на две Световни купи, които клубът направи през 2007 и 2009 г., разказва Димитър Ралев. Нещо повече, през 2007-ма и 2012 г. отборът на пернишките парапланеристи се нареди сред трите най-добри тима в света в дисциплината парапланеризъм – целно кацане, а в две различни години зае ІІІ-то място в крайното класиране за Световната купа. Тяхна е и Европейската индивидуална титла от Охрид през 2012 г.

Пернишките състезатели са гръбнакът на националния отбор, който през последните години се справя бестящо и е носител на сребърни и бронзови медали от Световното първенство през 2013 г. и Европейското през 2014 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.