iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Седем странни спорта

Седем странни спорта 03_1458195617

1. Шахбокс

Този спорт съчетава шахмата и бокса. В него двамата противници изпитват не само физическата си издръжливост, но и логическото си мислене, затова и шахбоксът няма аналог в спортния свят. Срещите се състоят от

6 партии шахмат

и 5 рунда бокс

Съперниците могат да спечелят чрез нокаут, мат или по решение на съдията. Спортът е популярен в Германия и Великобритания. Първият европейски шампион по шахбокс е българинът Тихомир Атанасов Доврамаджиев - Тичко, който през 2005г. побеждава германеца Андреас Шнайдер.

2. Волейбол с крака

Спортът възниква в Югоизточна Азия и е изключително популярен в Малайзия, Мианмар, Лаос, Филипините и Индонезия, където има и национални първенства. През последните десетилетия волейболът с крака си пробива път в САЩ и Канада, където събира все повече почитатели. Това е нормално, като се имат предвид необичайните правила в спорта, които забавляват не само участниците, но и публиката. Състезават се два отбора с по 3-ма играчи, които при изпълнение на началните удари седят в специално начертани кръгове. Топката, с която се играе спортът, е изцяло направена от бамбук. Тя трябва да прехвърли мрежата, но не може да се докосва с ръце. Позволени са само удари с крак и отигравания с глава и тяло. Подобно на обикновения волейбол и тук отборът има право само на 3 докосвания на топката, преди да я прехвърли на своя конкурент. Мачът има 2 гейма, като се играе до 21 точки.

3. Подводен хокей

Много хора се чудят как да поддържат фините си форми през зимата. В търсене на отговора британският водолаз Алан Блейк създава този спорт. Целта му е проста, трябва да се отбележи гол със стика и шайбата в противниковата врата. Изпълнението обаче изобщо не е лесно. Играчите непрекъснато трябва да изплуват до повърхността на водата, за да могат да си поемат въздух. Играта често е твърде динамична и не позволява на играчите този шанс. Затова, въпреки че всеки отбор се състои от 6 човека, задължително трябва да има поне 4 резерви, които да са готови да влязат в играта. Подводният хокей има 2 полувремена, които траят 10-15 минути. Той изискава от играчите много добра физическа издръжливост и сила. Изключително интересен е за зрителите, които само могат да гадаят какво става под водата.

4. Кучешки танци

Ако имате домашен любимец и много свободно време на разположение, кучешките танци са спортът за вас. При него вие ще подобрите танцовите си умения, а кучето ви ще стане по-дисциплинирано. Почитателите на спорта имат възможността да видях изключителни гледки като румба с ритривър, полка с пудел или самба с шотладски териер.

5. Куидич

Куидичът напусна книгите на Джоан Роулинг, за да се превърне в реален спорт. Още през 2005 г. в американския колеж “Мидълбери” се създават правилата за играта, които макар и да са заимствани от книгите за Хари Потър, са модифицирани по такъв начин, че да са достъпни за реалния човек.

Куидичът може

да се схване като

смесица от ръгби

и народна топка

Зрителите виждат как седем играчи във всеки отбор тичат из полето, като през цялото време са с метла между краката си. Всеки отбор разполага с три вида топки, които трябва да се прекарат през обръч.

6. Носене на жени

Ако искате мъжете буквално да ви носят на ръце и не само, значи този спорт ще ви хареса. Историята му може да се проследи до Финландия. Според някои легенди спортът се зародил от крадец, който освен скъпоценностите от един дом взел и домакинята. Според други крадците тренирали своята издръжливост и бързина, като носели на раменете си жени. Състезанието е между мъже, които по време на цялото трасе носят със себе си жена. Има специални условия за спорта. Едно от тях е изискаването жената да не е под 49 кг. Също така единствената позволена екипировка е колан за мъжа и каска за момичето. Всяко трасе задължително преминава през водно пространство.

7. Сечене на дървета

Този спорт определено не е нов и има дълбоки традиции в много култури. Участниците се състезават кой ще отсече или разполови пръв даденото му дърво. Началото на спорта може да се проследи до 1870 г. в Тасмания. Днес обаче има поддръжници в Канада, САЩ, Австрия, Германия, Норвегия, Франция и Нова Зеландия. Интересното е, че могат да се използват не само типичните брадви, но и ръчно направени триони. Най-смелите участници си служат с клин и чук, за да разполовят дървото на две.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.