iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще доизграждат велоалеята в Перник

Ще доизграждат велоалеята в Перник 03_1427805576

Отново започва работа по велоалеята в Перник, като това обеща кметът Иван Иванов. Той каза, че ако трябва Общината ще я доизгради със собствени средства.

Той увери, че ще има и стриктен контрол за качеството на строителството.

Обектът беше замразен поради липса на финансови постъпления към фирмата-изпълнител – ДЛВ. Тя получила само авансово плащане за свършеното и в знак на несъгласие с водената политика спряла работа. Затова лелеяната от над 4 000 колоездачи велоалея си остана само с асфалтираните близо 700 метра.

Същевременно с настъпването на хубавото време, велосипедистите в Перник пак подновиха протестните велошествия с категорично настояване велоалеята да бъде доизградена. Млади хора ги подеха и са категорични, че няма да спрат докато не видят с очите си готовото съоръжение за безопасна колоездене.

Всяка седмица те изминаваха почти10-километровото разстояние от кв. Църква до центъра с едно единствено искане – Перник да има велоялея.

Велоалеята бе започната по времето на предишната общинска управа. Генераторът на на началото й бе огромната упоритост на младите колоездачи в Перник, които в пек и в дъжд, месеци подред през 2013-та и 2014 г. не спряха да правят мирни велопротести.

Съоръжението бе включено като един от допълнителните 10 подпроекти към големия проект “Зелена и достъпна градска среда”, за които беше нужно допълнително финансиране, което явно не можа да се случи. През 2014 г. Общинският съвет включи бленуваното от хиляди съоръжение в общинския бюджет и определи 400 000 лв. за него. В началото Общината плащаше от собствени средства за строежа, но после финансовите инжекции спряха, спря и работата по него.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.