iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спортистката Милка Михайлова е гордостта на Перник

Спортистката Милка Михайлова  е гордостта на Перник 08_1438597748

Рекордите на Милка Михайлова стоят неподобрени още като състезател на любимия й Металург Перник. Заради този отбор тя отказва предложения от Италия и стипендия от САЩ.

В момента Милка Михайлова е национален състезател в отбора по планинско бягане, с който стана Балканска шампионка и завоюва 7-мо място на Европейското в Сапарева баня. Влиза в историята като първият държавен шампион по планинско бягане.

Милка е едно вечно усмихнато момиче на 42, израснала в пернишкото село Мурено и достигнала спортните върхове, но въпреки това останала в Перник, за да раздава още от себе си. Упоритостта й я кара да възстанови атлетиката в Перник дори и в тези трудни времена.

През 2005 година Милка създава спортен клуб, в който обучава деца на лека атлетика. Клубът обаче затваря врати преди четири години заради проблеми с финансирането. Липсва подкрепа от Общината, децата са твърде малки за да се явяват на състезания, да печелят точки и награди.

Сега обаче амбициозната и никога непредаваща се Милка е решила отново да възроди клуба си.

"Леката атлетика е в основата на всеки спорт", казва шампионката от Перник. На 3 август от 10:00ч. на Стадион "Металург" в кв. Изток тя ще се срещне с всеки желаещ да тренира лека атлетика. "След дългото прекъсване започваме от нулата, но продължаваме напред".

Според Милка Михайлова на всяко дете трябва да се даде шанс да се запознае с различните видове спорт и то само да усети предимството на това да спортуваш. Дори не е задължително всеки да стане голям състезател.

"Училището си е училище, щам си го започнал ще го завършиш, но не научиш ли детето да се движи, да спортува, все едно, че си го пуснал да лети, пък не си му показал откъде да черпи енергия за това. Едно време пред блоковете имаше големи поляни, а сега - блок до блок и децата седят на пейки. Когато едно дете спортува, то се научава на самостоятелност и дисциплина", убедена е Милка.

Самата тя още от детството си тренира и не е спряла. В момента нейната най-голяма страст е планинското бягане. "Тичаш не по асфалт, а по пътека, планината е мястото, където се чувствам като у дома си, защото съм израснала на село. Създаваш незабравими приятелства. Има и друго предимство - можеш да се състезаваш и да печелиш световни рекорди дори и когато минеш 40-те, защото в тази дисциплина не възрастта, а опитът е от основно значение", разказва Милка и добавя: "Планинското бягане може да се практикува от всеки, който обича планината".

За Милка основното средство в надпреварата с Времето е движението. Хапва предимно млечни храни, плодове и зеленчуци в големи количества. Сутрин закусва с банан и ябълка, на обяд може и да не яде, а вечер си похапва всичко, каквото иска.

Да тренираш навън, в различни атмосферни условия може да се окаже тежко изпитание. Питаме я как е със здравето. "Не помня кога за последен път имах грип или настинка. Освен това когато тренираш придобиваш добра фигура, без да се налага да спазваш изтощителни диети - те просто са излишни. За да бъдеш здрав и красив е достатъчно да се движиш и да се храниш здравословно".

Здраве, сила, красота, устрем - именно това иска да предаде Милка Михайлова на младите хора в Перник чрез своя личен пример. И не случайно вече няколко пъти става Спортист на годината, и не случайно Перник се гордее с нея. Една жена, постигнала световни върхове, имала блестящи възможности за кариера извън страната, е тук, в родния си град Перник. Сред нас. И иска да научи децата ни да спортуват. Можем само да се гордеем с това.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.