iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва републиканския шампионат по мотокрос

Започва републиканския шампионат по мотокрос 03_1427353853

Републиканския шампионат по мотокрос ще се проведе за четвърта годинва на мотополигон „Порой“, град Поморие, като това ще бъде първото от общо десетте състезания на националния шампионат през 2015-та година, като традиционно домакини след черноморския кръг ще бъдат мотополигоните в Троян, Сливен, Хасково, Левски, Самоков, Севлиево и Айтос.

Практически, няма състезател в България, който поне един път да не е изпитвал трудностите предлагани от мотополигон „Порой“ край Поморие: едно класическо пясъчно мотокрос трасе с голяма денивелация, черноморски бриз който рязко сменя посоката си и разбира се, сериозно изкопаване на идеалната траектория, ако изобщо в мотокроса съществува такова понятие. През последните години, Община Поморие, подобри значително състезателното трасе и прилежащата му инфраструктура, като през 2012 година, мотополигонът получи и лиценз за Европейски шампионат. Черноморските клубове от региона, начело с Община Поморие, знаят, колко е трудна поддръжката и подготовката на едно такова уникално за България съоръжение, но благодарение на натрупания през годините опит, мотополигон „Порой“ е готов за началото на шампионата. Въпреки дългата зима, която продължава да ни напомня за себе си дори към края на март, до момента 90 състезатели във всичките пет класа са подали заявки за участие в Grand Prix Поморие 2015.

Новият сезон ще предложи редица размествания в редиците на състезателите от различните класове като най-осезаема ще бъде вълната от млади състезатели в клас МХ2. Но следвайки пирамидата на развитие в мотокроса, трябва да започнем с най-малките от клас МХ65 където Кристиан Иванов (КТМ, Тексим Моторспорт) ще стартира годината в битка за защита на шампионската си титла от 2014-та, в компанията на Димитър Грозданов (КТМ, МХ Рейсинг Симитли), Християн Даков (КТМ, Левски МХ Груп) и редица млади момчета които тепърва ще търсят своето място в шампионата.

На състезанието в Поморие ще вземе участие и молдовският състезател Игор Чухарчук (КТМ) който ще внесе допълнителна доза адреналин след двете си поредни победни на мотополигон „Порой“ през 2012 и 2013г. При пилотите от клас МХ85, след „порастването“ на Хакан Хълми и Момчил Иванов и трансфера им в клас МХ2, Алекс Димитров (КТМ, Мотоспорт Варна) и Жулиян Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна) ще търсят доминацията в класа още от първото състезание.

Но шампионатът е дълъг и разбира се ще им трябват много търпение и тактика през годината, където за първи път в по-голямата кубатура ще видим и Ерай Хасан (КТМ, Мотоспорт Черно Море), бронзов медалист от 2014 в клас МХ65, ще се срещнем отново с Виктор Касабов (КТМ, Левски МХ Груп) който ще търси реализация в топ три на МХ85, но не трябва да забравяме и една дълга редица от момчета които успешно укриваха зимната си подготовка в търсене на изненадата през новия сезон.

Стигаме и до клас МХ2 където отново преди първото състезание една голяма въпросителна маркира потенциалните претенденти за титлата през 2015. Миналогодишният шампион Майкъл Иванов (Хускварна, Троян Моторспорт 01) през годината ще бъде основно зает с участията си в Световния шампионат, като същата е ситуацията с Иван Петров (КТМ, Рейсинг Тийм Плевен) който пък ще се бори в Европейския шампионат в клас ЕМХ125. Това обаче изобщо не е проблем за останалите топ пилоти в класа като Любомир Васев (Ямаха, СК МХ Шулц), Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторпсорт), Валентин Роглев (КТМ, Панчо Рейсинг Тийм), Георги Георгиев (Сузуки, Текстил Рейсинг), Ивелин Манев (Сузуки, Мотоспорт Варна) към които предстои добавянето и на Хакан Хълми (КТМ, МСК Севлиево) и Момчил Иванов (КТМ, Моторейсинг Варна).

Участието на Николай Йовчев в шампионата на клас МХ1 през 2015-та бе под въпрос допреди месец, но на принципа нова година – нов клуб, Николай ще поеме борбата към върха този път от Несебър Мото с мотоциклет Хонда. Хонда е машината на традиционния му опонент Тодор Тотев (Литекс Ловеч Моторспорт). През тази година очакваме и Денислав Ангелов (КТМ, МСК Бяла Рейсинг) да затвърди потенциалното си място в топ три, но пък Калоян Ангелов (КТМ, МСК Калабак 1969), за първа година ще опита силата на оранжевите машини, затруднявайки максимално Денислав и останалите момчета от клас МХ1.

Какво би бил шампионата без клас МХ е трудно да определим, но със сигурност в Поморие ще видим елитна селекция в този клас начело на шампиона за 2014 Юлиян Райчев (Кавазаки, Панчо Рейсинг Тийм). Доста апетити има за детронирането на Юлиян (също от Перник) в лицето на двойката му съграждани Теодор Гигов (Кавазаки, Панчо Рейсинг Тийм) и Мартин Тодоров (Ямаха, Калабак 1969). Излизайки от пернишкия ареал, Веселин Малинов (Ямаха, Панчо Рейсинг Тийм), Васил Стоянов (Кавазаки, Велман Моторспорт) и Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг Тийм) както винаги са готови да се възползват от всяка една слабост на миньорите и допълнително да увеличат емоцията в клас МХ.

Официалното откриване на Grand Prix Поморие ще бъде в неделя, 29 март в 10:00 на мотополигон „Порой“, след което ще започнат и официалните стартове за сезон 2015 на Републиканския шампионат.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.