iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Справедливост ?!

Йордан Опиц

Във Фейсбук набира сили кампанията в подкрепа на осъдения на 5 години затвор художник Йордан Опиц. Социалната мрежа избухна с многобройни постове и коментари, свързани със съдбата на иконописеца, след като в понеделник Върховният касационен съд произнесе присъдата, която не подлежи на обжалване! Йордан Опиц е осъден да лежи зад решетките и да заплати на родителите на убития младеж по 80 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди.
Относно историята - накратко: всичко се случва преди 5 години и по-точно на 5 февруари 2007 г., когато Опиц прострелва с газов пистолет Мариан Янчев. Обявеният за жертва и негов приятел, обаче, редовно обирали художника и съседите му - факт: блокът на Опиц е обиран над 40 пъти, но нито един от взломаджиите не е заловен. При поредния опит за кражба, Опиц, заедно със свои съседи, успяват да заловят обирджиите и да ги затворят в помещение. Но единият от тях прави опит за бягство и Опиц стреля по него, след като вижда, че в ръката си държи някакъв предмет. Оказва се, че било отвертка, но...„Пистолета го взех за респект, защото 2 месеца преди това едни мургави братя в 23.30 часа пробваха да откраднат електромерите на блока“, обяснява Опиц и допълва: „Ако исках да го убия – в чекмеджето имам три ловни карабини”.
И, съвсем накратко, за жертвата Мариан Янчев. Той е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.В някои от коментарите във Фейсбук бихте могли да прочетете подробности от пълноценния и наситен с добронамерени деяния житейски път на младежа!
Призовани свидетели, както и самият Опиц твърдят, че смъртта на крадеца не е настъпила вследствие на произведения с газовия пистолет изстрел, но всуе! Най-късно следващата седмица Опиц трябва да влезе в затвора.
Във Фейсбук първо беше пуснат призив да се организира подписка, която да бъде пратена до Президента и Прокуратурата с молба за помилване на художника. Но веднага се появиха и критици, които смятат, че убийството трябва да бъде наказано подобаващо.
Темата е отворена за гласуване и в bgreferendum.bg, където също има множество коментари "за" и "против".
Време е всеки българин да изрази мнението си, защото всичко това се случва в България!
До момента, в Комисията по помилване при Президента, не е получавана молба за помилване за Йордан Опиц,съобщиха от институцията, цитирани от ТОПНОВИНИ.СОМ. За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост, уточняват от прессекратирата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.