iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Старо джаде пъпли към Европата

Перник снимка: за хората и събитията -път към Студена

Старото джаде от София към Гърция, в шесткилометровия му участък, който минава през пернишкото село Студена, бавно, бавно става път от европейски тертип.   Думата "джаде" е била използвана едно време вместо шосе, а на шосето му викали така не защото по него е имало джадии, както сега покрай модерните магистрали, а защото така на турски се казва на голям и важен път. 

Покритото с гранитни павета шосе е правено по царско време - през 1938 година и наистина е било много важен път - международен коридор. По-възрастните хора от селото още си спомнят инженера, който ръководел строежа и още повече автомобила, с който се движел.

Дълги години паважа е служил на хората добре, защото е доказано, че това е най-дълготрайната пътна настилка, особено ако се поддържа добре. Но откакто няма кантонери, паважът взе да се нагъва, защото няма кой да чисти канавките отстрани, а водата си взема своето.

Оттогава останаха само крайпътните ябълки.

За разбиването на настилката помогнаха и тежките камиони от каменните кариери около селото, които години наред и до не много отдавана се движеха по същия този път, който е и главна улица на Студена.

Сега още от павета по това шосе ще бъдат сменени с асфалт. Почти километър от началото на селото до махала „Превалец” ще придобие европейски вид.  След така нар. Кралевски път асвалта беше положен преди година и сега обновяването на четвъртокласното общинско шосе продължава.
На обекта се работи от около две седмици. Преминаването на автомобили към селото става по автомагистрала „Струма”.

Обществената поръчка за ремонта на пътя беше обявена в края на септември миналата година. Сред  8 участници, търгът беше спечелен от фирма "СК - 13 Пътстрой" АД  със седалище:  гр. Перник, ул."Софийско шосе" № 38.

Договорът между община Перник и изпълнителя е подписан на 2 декември 2010 г. Едва сега обаче фирмата се заема с ремонта. Реконструкция и рехабилитация на общински път ІV клас с. Студена е заложена в поименния списък за капиталови разходи  на Община перник за 2010 г.

Първоначалната  прогнозна обща стойност на договора  беше  269 833 лв. без ДДС, но в крайна сметка той е подписан за 223 219.19 лв. без ДДС. В тази цена влизат  цялостна смяна на пътната конструкция; полагане на основа от трошен камък - 40 см.; полагане на битумизирана баластра 8 см.; полагане на неплътен асфалтобетон 4 см.; полагане на плътен асфалтобетон 4 см.; направа на пътни банкети с широчина 1 м.; оформяне на отводнителна канавка от едната страна на пътното платно.

Същата фирма трябваше да изпълни същите дейности и на асфалтирания вече километър. Там обаче беше запазена основата под извадените павета, пътните банкети не са широки 1 м , а канавката е символична. не съвсем по европейски.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.