iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Църквата започва кампания срещу абортите

Светият Синод снимка: Интернет

Българската православна църква подготвя дългосрочна кампания и становище срещу абортите, съобщава днес "Монитор". Част от инициативата е клип по тази тема, чието заснемане ще започне скоро, съобщава Ловчанският митрополит Гавриил.

Като изключение владиците допускат само абортите по медицинско предписание, когато има опасност за живота на жената или детето.

Ловчанският митрополит Гавриил припомни, че мненията на православната и католическата църква по въпроса за абортите съвпадат. Според християнските разбирания за живо същество се смята всеки още от момента на зачеването.

Междувременно синодални интриги „вкараха” патриарх Максим в болница. Някои от архиереите с досиета като агенти на Държавна сигурност побързаха да разпространят „новината”, че Светейшият бере душа в Правителствена болница, за да осуетят събирането на владиците след две седмици, разкриха от синодалната палата.

„Патриархът не е в болницата, последният профилактичен преглед показа, че е в много добре здраве предвид възрастта си и диабетът, от който страда”, коментира пред „Монитор” шефът на лечебното заведение д-р Любомир Спасов.

„Жив е дядо Максим, много ще има да чакат тия, дето ги приказват тия работи”, разпали се пък шофьорът му Стоян Крушкин.  

Синодалните старци ще заседават от 15 до 17 февруари и трябва да решат дали да излязат с общо становище за сътрудничеството на някои от тях с ДС. Петима от тях, които са били и агенти - Галактион, Натанаил, Кирил, Дометиан и Калиник - искат общо становище. Останалите обаче настояват всеки сам да говори пред вярващите за миналото си и да се извинява, ако има съвест.   

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.