iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кръстовден - Въздвижение на Светия Кръст Господен

Перник снимка: за хората и събитията - Кръстовден

На 14 септември (27 септември по православностилния календар) светата православна Църква празнува Всемирното  въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден).

На този ден се почитат няколко важни събития от живота на Христовата църква: Чудното явяване на Св. Кръст на император Константин Велики, намирането на Светия Кръст на Голгота и връщането на Животворящия Кръст от персийски плен.

През 312 г. император Константин Велики тръгнал на поход срещу управителя на Италия Максентий, който бил жесток тиранин. Войската му по численост превъзхождала императорската, но Бог изпратил чудно видение на император Константин. Той видял на небето сияещ кръст и над него надпис, който гласял: "С това ще победиш." През нощта Сам Господ Иисус Христос се явил насън на Константин Велики и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръст на щитовете и шлемовете на войниците. Император Константин изпълнил заповедта от съновидението му. Със силата на кръста Константин излязъл победител в неравностойната битка и освободил Рим от тиранина Максентий.

Майката на император Константин Велики - царица Елена, била ревностна християнка. По Божие изволение на Голгота тя открила кръста, на който Господ Иисус Христос бил разпънат и на който Той проля кръвта Си, за да изкупи нашите грехове. След като бил намерен Кръстът Господен, тогавашният архиепископ Макарий взел Светия Кръст, застанал на специално издигнато място, откъдето го издигнал високо и осенил с него целия многоброен народ, пристигнал в Йерусалим да се поклони на Честния Кръст. Това събитие станало през 326 г.

Три века по-късно през 614 г. царят на персите Хозрой превзел Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл със себе си всички скъпоценности и светини, които се намирали в тях. Сред задигнатите светини бил и Животворящият Кръст Господен. Войната между Персия и Византийската империя продължила дълго. Византийския император Ираклий победил персите и задължил персийския цар да върне пленниците и всичко заграбено от Йерусалим. Така император Ираклий върнал обратно Господния Кръст в Йерусалим.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

„Защото словото за кръста е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия.”, казва в първото си послание до коринтяните св. ап. Павел (1Кор. 1:18). Ето защо символът на кръста има такова голямо значение в живота на православния християнин. Той се осенява със знака на кръста преди и след молитва, по време на богослужение, преди и след хранене, преди и след работа. Кръстното знамение свидетелства за нашата вяра в Иисус Христос и пресветата Троица, а също и за подчинението ни на Господнята воля.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст. На Кръстовден се спазва строг пост.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.