iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Молебен за мир и единство на българския народ беше отслужен в синодния параклис

Перник снимка: за хората и събитията - молебен в синодния параклис

Митрополитите от Св. Синод во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Максим преклониха днес съборно глави и сърца пред Господа на мира, за да изпросят от Него в тези сложни за българския народ дни единство, взаимно уважение и разбирателство между всички чеда на светата ни Църква и на майка България.

В молебена, отслужен в Синодния параклис, редом със Светейшия патриарх съслужиха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на Западна и Средна Европа Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай.

Те отправиха молитва към Бога да прости всичките ни прегрешения, с които сме Го раздразнили и сме извикали против себе си Неговата ярост и негодувание; бързо да промени Бог непримирителните сърца на народа от кръвопроливните му желания към братолюбие и омиротворяване, и да уталожи всяка междуособица; да изкорени цялата завист, спорове, гняв, братоненавист и всички други страсти, които се намират в нас, и от които произлизат всички крамоли, раздори, безредия и кръвопролития, и да не остави Своите чеда да погиват и да се унищожават от лукави враждебни човеци, а бързо да окаже Своята помощ, застъпничество и облекчение на верните Свои раби със силата на Своята благост.

„Господи, Царю небесни, неизтощим извор на човеколюбие и мир! Ти всичко премъдро устройваш и промислително ръководиш човешките съдбини. На горделивите се противиш, а на смирените даваш благодат. Не оставяш праведника да погине, правдата въздигаш от унижение, а на беззаконниците и насилниците съкрушаваш властта и делото им унищожаваш. Ти си Слънце на правдата, което не залязва, и мракът е безсилен да обземе Твоята светлина. Угодни са Ти, велики Боже, делата на милосърдието, на справедливостта, на човеколюбието, на мира и благоволението сред човеците, а вражда срещу Тебе са делата на себеслужението, неправдата, завистта, гордостта, лихоимството, размирието и раздора. Затова Ти ни даде Твоя мир и ни заповяда да пребъдваме в мира на взаимната братска обич. Милостивий Боже, ние съзнаваме колко велико благо и какво скъпоценно съкровище е праведният и желателен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани чрез вярата в Тебе в една общност. Защото без тоя мир, който идва от Тебе върху Твоите люде, не може да има никакво добро, никакво благополучие и никакъв напредък, а само гибел, злополука и упадък. На Тебе се молим: погледни благосклонно и милостиво на Твоите люде и на наследието Си и благоволи да запазиш народа и Отечеството ни от размирия, крамоли, несъгласия, насилия и разорения. Дай ни сърца, послушни на Твоето слово, всякога готови да служат на Твоята воля, миролюбиви и отзивчиви към всяка наредба, която изгражда обществения мир.

Дай ни благ разум, за да не изгонваме от себе си скъпоценния мир, а да станем участници на Твоето славно обещание, което изрече с думите: „Безопасно ще живеете в страната си. Аз ще изпратя мир във вашата земя, за да си починете и никой да не ви застрашава. Ще изгоня злите зверове от земята ви и нож няма вече да мине през нея“. Обърни, Господи, към нас лицето Си и ни помилуй. Не се отвръщай от нас, ако и да сме грешни, но ни пожали и ни помагай, за да бъде страната ни под Твоята закрила и да се радва народът ни на благословен мир и благоденствие. Пожали лозето, което Твоята десница насади и на което Ти изпрати светите Твои работници Кирил и Методий досточудни, Климент и Наум, Охридски чудотворци, благоверния Ти цар Борис Покръстител, Йоан пустинник Рилски, Теодосий и Евтимий Търновски и всички други Твои избраници от българския род. Не оставяй враг да го погази и унищожи плодовете, които Ти принасят. Спомни си, Владико, за светите Твои олтари, които благочестивият наш народ Ти въздигна, и не допускай нечиста нога да ги потъпче. Заради тях пощади нас. Спомни Си за пролятата кръв на Твоите раби, за големите страдания и мъки, които те изтърпяха, за робските неволи, които изпитаха, очаквайки Твоето спасение, и не ни лишавай от Твоя щит, та и ние, Твоя христоименит народ, да преживеем мирен и спокоен живот и страната ни да се издигне в слава: милостта и истината да бъдат наедно, правдата и мирът да бъдат неразделни, истината из земята и правдата да надникне от небето! Амин.”

В края на богослужението Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум огласи Посланието на Св. Синод за мир и народно единство.

 

Източник: bg-patriarshia.bg


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.