iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новият параклис " Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир ще бъде тържествено осветен

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Новият параклис "Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще бъде тържествено осветен в неделя – 8 май 2011 г. от Негово Преосвещенство  Знеполският епископ Йоан,  викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Максим.

Параклисът е наречен на  св. Силуан Атонски, живял между 1866 – 1938 г.  Той е от руски произход, но в монашество се е подвизавал в Атон. По Божия промисъл, след дълги години на пост, молитва и безстрастие, св. Силуан започва да се моли за целия  свят, „за всички от Адама, като за себе си”. От тази молитва се ражда неговото свидетелсво за нерушимата връзка на всеки човек с неговите ближни. Обичайно на иконата на св. Силуан се изобразява свитък с неговата молитва: „ Моля Ти се, Милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята."

Основен ктитор на новия храм  в  манастира е председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Цветан Василев. Параклисът е съграден и обзаведен с любезно предоставени негови лични средства.

Освещаването в неделя ще се предхожда от среднощно бдение, което ще започне след 20 часа в днес - събота и ще продължи до малките часове на нощта. За среднощното бдение са поканени монаси, свещенослужители и църковни певци от България, Сърбия и Гърция. Подобна богослужба вече е имало в Църногорската света обител в навечерието на храмовия празник през ноември миналата година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.