iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поклонници от България се стекоха на храмовия празник на Погановския манастир в Сръбско

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Много поклонници от България се стекоха на храмовия празник в Погановския манастир "Св. Йоан Богослов"  в Сърбия днес. По календара на Сръбската православна Църква на 21 май там почитат св. апостол и евангелист
Иоан Богослов (по каленадара на БПЦ празникът е на 8 май.).
Игуменът на манастира йеромонах Мардарий и неговото братство посрещнаха стотици гости. Мнозина от тях бяха отрано за празничната света Литургия.

По традиция на този празник около манастира среща си дават и много фамилии, разделени с десетилетия от границата между България и Сърбия. Живеещите в районите, останали на сръбска територия  българи посрещат гости от родината.

Снощи в отслужената  Вечерня в стария манастирски храм с благословията на  Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Максим, участие взеха и йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" и свещеника на Брезник от. Константин Стойчев. Във вечерната богослужба участваха протосингелът на Нишката митрополия от.Борислав,  игуменът на Суковския манастир "Св. Богородица" йеромонах Серафим и монаси от неговото братство, духовници от епархията. 

Ние бяхме намерени от голямата любов на отец Мардарий, който ни посети в нашия манастир, сподели монахът Никанор. Така се постави началото на духовните връзки, които имаме от двете страни на границата, като в лицето на духовниците тук в Сърбия, ние намираме истински братя, заяви той. 

"Няма други два народа,  толкова близки по кръв, по език и по вяра, е казвал духовният старец Паисий на нашите братя от Суковския манастир. Изпълвенен съм с истинска радост в сърцето си, че въпреки сложните исторически отношения от последните 120 години, сега като отворя вратата на светите обители тук, намирам истински братя в ХристаV  Надявам  се занапред така да живеем и така да работим и такъв пример да даваме на двата народа, тъй че да прескочим всичко неприятно от миналото и да се стремим към завещатото от светите отци да живеем в мир и любов. Такова братство да има между двата народа ни е необходимо в днешните усилни дни. И дружно да изпълняваме думите на св. Йоан Богослов: "По това ще познаете, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си. И как да покажем истинността на православоната вяра на другите народи ако не с любов помежду ни." каза още от. Никанор.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.