iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първият едикт за верска търпимост е приет в стара София преди 1 700 години

Базиликата “Св. София” е историята на самия град София.

Преди 1700 г. се приема първият документ, който слага край на борбите между християни и нехристияни. Това се случва не в Рим, а в нашите земи - в най-древната столица на Европа по думите на историците - Сердика или днешна София.

Едиктът на император Галерий е издаден на 30 април 311 г. тук в Сердика. Той е единствен по рода си документ, който формулира идеята за религиозна търпимост и прекратява антихристиянските гонения ”, разказват експертите от сдружение “Сердика Сакра”.

По това време земите ни са под управлението на Римската империя. Тя е разделена на четири области, всяка със свой наместник. Едната от тях е точно Сердика, в която начело е Галерий. “Той е от наш стар род, който е живял още преди това тук - траките. Не случайно е говорил на тракийски, а не на официалния латински. Роден е тук, както и умира в Сердика”, обяснява историята му Петко Атанасов от сдружението.

Едиктът се оказва делото на живота му, защото отразява драмата и в обществото, и в личния му свят. Самият Галерий не е християнин (като всички управници), а съпругата и тъща му са. Според някои учени владетелят издава историческия документ под влияние на тежката си болест - умира пет дни след приемането му.

“Но е факт, че едиктът е повторен две години след това в Милано, а малко по-късно и император Константин Велики приема християнството като официална религия”, разказва Атанасов.

За да подчертаят значението на това историческо събитие, което се случва точно тук, той и колегите му от “Сердика Сакра” ще организират цяла година чествания за годишнината на едикта. Когато разбрала за идеята им, кметът на София Йорданка Фандъкова дори сама пожелала да се включи.

На самата дата на приемането на едикта - 30 април, тя ще изнесе доклад пред Общинския съвет за “Приносът на Сердика в процеса на изграждане на европейската идентичност”. Освен това е поканила и кмета на Рим да дойде у нас, за да присъства на някои от честванията.

От “Сердика Сакра” са подготволи и проекти за юбилейни монети, плакет, както и паметник в центъра на столицата. И на трите ще присъства образът на император Галерий, но другите идеи все още се доуточняват. Засега планът е да се направи паметник на площад “Николай Гяуров”.

Макетът му представлява три призми, стоящи една до друга, а на върха им да има двоен кръст. Тук отново ще е ликът на Галерий - или като барелеф, или като орелеф.

“На стените ще бъде изписан текстът на едикта на трите езика - български, гръцки и латински. Паметникът няма да има лице, а ще е раздвижена фигура. На задната част всяка година ще почнат да се изчукват имената на раннохристиянски мъченици, които са загинали заради вярата”, обяснява Атанасов.

Той и колегите му работят от години, за да покажат на всички в страната колко древна и важна история имат. “Искаме да заразим и други хора, на които им е омръзнало да им се обяснява колко са непълноценни и неспособни”, казва Петко Атанасов. И допълва: “Всъщност София е доайнът на европейските столици - с почти 10 000 г. непрекъсната история.”

ТЕКСТЪТ НА ЕДИКТА*

1. Между останалото, което ние постоянно правихме за ползата и благото на държавата до този момент от наша страна, ние искахме изцяло да управляваме в съответствие със законите на предците и обществените принципи, а също да се грижим за това християните, които оставиха пътя на своите прародители, да се върнат към благите мисли.

2. В резултат на това християните бяха обхванати от толкова неразумно стремление, че престанаха да се подчиняват на древните обичаи, установени за тях от предците, а по собствена воля и по собствено желание си измислиха закони, които и съблюдаваха, обединявайки със своята неразумност различни народи.

3. Накрая, когато последва нашето предписание за това те (християните) да се обърнат към древните постановления, много му се подчиниха от страх, (а) много бяха екзекутирани.

4. И понеже твърде много (християни) упорито не оставяха своите убеждения и при това ние видяхме, че както не се отдава дължимата почит на небесата, така не се уважава и християнският бог, по съображение на нашата най-мека кротост и съгласно с постоянната любов ние сме готови да окажем снизхождение на всички хора без ни най-малко колебание, разпространявайки нашето великодушие, ние постановихме християните отново да живеят свободно и да устройват своите събирания, но по такъв начин, че никой от тях да не нарушава реда.

5. С друго послание към съдиите ние възнамеряваме да укажем какво те трябва да правят. Ето защо по нашето великодушие нека те (християните) да молят своя бог за нашето спасение, за нашата държава и за себе си, за да може навред държавата да бъде невредима и хората безметежно да живеят в домовете си.

*Превод на латинския текст на Лактанций

Правят 3D възстановка на Сердика

Гражданското сдружение “Сердика Сакра” се създава преди години, когато започват разкопките в центъра на София. “Опитваме се да покажем какво е скрито под краката ни, защото има хора, които твърдят, че няма нищо. Преди време искаха да съборят хотел “Рила”, а точно там преди хилядолетия е бил дворецът на Константин Велики. През Втората световна война там пада бомба и разрушава половината останки. Накрая се съгласиха с нас и не го разрушиха”, обясняват от “Сердика Сакра”.

За да покажат на хората какво е представлявала София преди десетки векове, те дори правят триизмерна възстановка на стара Сердика. В нея ясно се вижда колизеумът - “Арена ди Сердика”, който е бил под бул. “Дондуков”.

“Марк Аврелий и Комод построяват стените на Сердика през 178 г. Достроявани са по времето на Юстиниан, като на дебелина са достигали четири метра. Ние имаме невероятно дълга история”, казват учените от сдружението.  / 24 часа

Снимка : photo-forum.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.