iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Страстната седмица

 Страстната седмица

От днес навлизаме в последната седмица преди Възкресение Христово – последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос. Прието е тя да се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, след която следва вечният живот.

Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат, влязъл в Йерусалим на Цветница, Той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната Си неизбежност.

Всеки ден от Страстната едмица е наречен „велик” и „свят”, и през всеки един от тях  Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста.

Преждеосвещена литургия, т.е. на предварително осветените Дарове ще има в сряда и петък сутринта.  Вечерта в четвъртък ще се четат т.нар. Дванадесет Евангелия. т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. Обикалянето с лития на храма става на Разпети петък вечерта, а в събота, на пасхалното богослужение народът и свещениците излизат навън, за да се поздравят с „Христос Возкресе”. Този поздрав православните си разменят и през следващите 40 дни. . 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.