iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Светейшият предупреди духовенството да стои настрани от изборите

Негово Светейшество патриарх Максим

Светият Синод забрани на свещениците да извършват водосвети и молебени за старт на предизборните кампании, съобщи в. "Стандарт". Освен това Н. Св. Българският патриарх Максим нареди на духовниците да не се кандидатират за кметове и съветници.

"Получихме специално писмо, подписано лично от Негово Светейшество, с което изрично се забранява нашето участие в изборите", споделиха  свещеници от Сливен. Решението от 14 юли, взето на извънредната сесия на Св. Синод миналата седмица, е изпратено до всички митрополии. "Каноните забраняват духовните лица да пропагандират и да участват в изборите, но те имат право да гласуват" - поясни отец Йоан Петров от Сливен.

"Писмото с тази забрана не е изненада или нещо ново за нас" - коментира още отецът, цитиран от в. Труд. На територията на Сливенска епархия, която обхваща областите Сливен, Ямбол и Бургас, нямало свещеник, който досега да е бил в управлението на някое населено място.

Уставът на БПЦ не позволява участие на духовници в политиката. Много свещеници обаче са получили предложения за участие в изборите за общинските съвети. Това е причината патриарх Максим да пресече тези намерения.

Неотдавна отец Боян Саръев също заяви, че ако от правителството убедят Св. Синод да му разреши участие в изборите, той ще спечели кметското място в Кърджали.

Въпреки че забраната за участие на духовници в политическия живот не е нещо ново, има свещеници, които се опитват да съчетават задълженията си в храма с тези в общинския съвет. Такива случаи имаше в Нова Загора, в Берковица и другаде.

Настоящият ректор на Софийската семинария отец Захари Дечев пък успешно съчетаваше задълженията си на енорийски свещеник в Бургас с работа като експерт по вероизповеданията в общинската администрация на града.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.