iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свети мъченик Трифон (Трифон Зарезан)

свети мъченик Трифон.

На 1 февруари (14 февруари по праславностилния календар)  светата православна Църква чества свети мъченик Трифон.

Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините на лозата и виното. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога.Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. 

Св. Трифон се прочул с лечителските си способности и с това това че излекувал дъщерята на император Гордиан. Убит е едва 21 годишен от непримиримия враг на християните - римският императорски наместник Деций Траян заради това, че не се отказва от вярата си.

Посветен на Бога от ранна възраст, св. мчк Трифон привел множество хора към Христа и изцелил мнозина от болестите им. Преди да отсекат главата му, св. Трифон застанал с лице към изток, благодарил на Бога, че го е удостоил с мъченически венец и възнесъл последното си моление - да се всели душата му в небесното царство. Докато още се молел, той склонил глава и починал. Не станало нужда палачите да се занимават повече с него., след големи мъчения, които претърпял за истината, бил увенчан с нетленен венец от Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, на Когото подобава слава во веки.

В по старите икони светеца е изобразен с косер (сърповиден лозарски нож) и може би заради това възниква поверието, че е бил лозар и резач.

В Софийска епархия в редица храмове са положени св. антиминси с вградени в тях частици от мощите на светеца. Поради този факт той е особено почитан в епархията и в негова чест ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ празничното богослужение ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан.

Трифон Зарезан е празник на лозарите, градинарите и кръчмарите и го отбелязваме по нов стил на 1 февруари. Тъй като църковният календар във всичко е ръководел празника и делника на православните народи, гърците измолвали плодородие с молитвата "Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием"*, а българите се молели с думите "Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много...".По разбираеми причини, много от лозарите продължават  да правят ритуалното "зарязване" на лозите в средата на месеца - на 14 февруари. Някои апелират днес Българската православна църква да "разреши проблема" с честването на "Трифон зарезан".

 Първите три дни на февруари се наричат Трифонци. Трифоновден - 1 февруари, Сретение Господне - 2 февруари и Свети Симеон Богоприемец - 3 февруари, наричани от българите Трифон зарезан, Вълча или Трифонова богородица, Зимен Симеон.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.