iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цеца Манова получи наградата за цялостен принос към Сурва

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Наградата  на името на създателя на сурвакарския фестивал  в  Перник  Йордан Николов за цялостен принос към развитието на „Сурва“ тази година получи етнологът Цветана Манова. 40 години тя е работила  в Регионалния исторически музей в Перник. Повече от 40 години е посветила на фестивала Сурва и е била член на журитата през годините неотменно. Има 40 научни публикации, посветени на Сурва.

Фестивалът е едно от чудесата на света и това чудо на чудесата ще го има до края на света, каза в благодарностите за наградата Манова.

ХХІ-ят международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2012″ вече е в историята. Последни пред журито дефилираха повече от 250 сурвакари от пернишкото село Ярджиловци. След това факелно шествие на сурвакарите от Габров дол озари площада на града и мощни фойерверки разцепиха мрака, за да отбележат края на маскарада.

Войводата на фестивала върна ключа от града на кмета на общината Росица Янакиева и отчете, че празникът е преминал при перфектна организация и че дружините от сурвакари и кукери са изгонили злите сили от града и е възвестило царството на доброто.

Кметът на Перник Росица Янакиева благодари на всички, които са положили своите усилия за организацията на фестивала и обяви, че тази година празникът е бил най-грандиозен.

Своите комплименти за проведената проява изрази президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон.

 Празникът завърши с премиерата на новата песен на Ива Давидова „Песен за Перник“ по музика на ръководителите на формация „Masters Of The Dance“ Владислав Тодоров и Красимир Димитров.

Празникът завърши с голямо хоро, което поведоха Майсторите на танца.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.