iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Член на журито на Сурва: Хлопатарите са характерни само за България

Член на журито на Сурва: Хлопатарите са характерни само за България 01_1422259949

Владимир Стоянов е най-младия член на журито в Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2015. Стоянов е представител от групата победител на миналогодишните игри - Долна Секирна.

Влади е на 29 години, завършил е висшето си образование в Худажествената академия със специалност "Керамика". Страстта към сурвата наследил от вуйчо си, а от 2008 година насам е част от сурвакарската група на селото. Тази година обаче, ще бъде от другата страна на фестивала и ще трябва да оценява представянето на кукерските и сурвакарски дружини в центъра на Перник. Това младият сурвакар приема като предизвикателство и средство за нови идеи в творческите му търсения.

Любопитно е, че Влади Стоянов опасва на кръста си само хлопатари. По време на следването си той е направил проучване и е установил, че хлопатарите са характерни само за България. Според 29-годишния сурвакар хлопатарът заслужава да е български символ и нематериално национално съкровище.

Дипломната си работа бъдещият член на журито също е посветил на звънците, като направил инсталация от 111 хлопатара, вдигнати на 2,5 метра височина, които произвеждали музика. Влади не пропуснал и да представи анотация за Сурва.

До момента Влади Стоянов е представял творенията си в редица изложби в страната и в чужбина. Керамиката му е страст, но се издържа като икономист. Според Владо маските са за празника, но след това трябва да се свалят. Особено в политиката. В подкрепа на това младият творец счупил най-хубавата си керамична маска, която правил месец и половина по време на преформънс в Художествената академия.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.