iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И световните медии са отразили Сурва

И световните медии са отразили Сурва 02_1423749921

„Сурва” в Перник беше отразена от 82 национални, 20 чуждестранни и 12 местни медии. Сред тях бяха и световните медийни гиганти Ройтерс, Асошиейтед прес /САЩ/, Франс прес и Дойче веле, обяви на пресконференция кметът на общината Иван Иванов.

Да отразят магията на Сурва за своите читатели, тук пристигнаха репортери от Япония, Гърция, Израел, Русия, Холандия, Палестина, Великобритания и др. Основен медиен партньор на събитието бе БНТ, която в продължение на две седмици излъчваше 30-секунден клип на всичките си канали, уточни кметът.

Японски фоторепортер е бил изключително впечатлен от маскарада и толкова активен, че по два пъти на ден пращал информация в Страната на изгряващото слънце за фестивала в Перник. Той обещал да доведе представителна група от Япония, която да бъде участник в юбилейното, 25-то издание на маскарада.

Организацията и провеждането на фестивала беше на много добро ниво, е оценката на кмета. Тепърва обаче предстои задълбочен анализ, за да бъдат елиминирани евентуални негативи за в бъдеще. Най-коректната оценка е дадена от хората, потопили се във вълшебството на карнавала. Тази година публиката удари рекорд – над 100 000 души са посетили фиестата в Перник.

Във фестивала взеха участие 90 маскарадни групи от страната и чужбина с общо 5 300 участници. Българските групи бяха 78 с 4 979 участници, които представляваха 14 области в България. От чужбина в Перник гостуваха 12 формации от 8 държави с 321 участници.

Вместо пречка, новият маршрут на маскарадните дефилета се оказа отличен, а новото разположение на Сурвакарското село напълни градския парк със съдържание, обобщи градоночалникът. Притесненията пък, че основната сцена и мястото за изява са малки за изява на групите, са се стопили по време на трите фестивални дни.

Сериозни трудности е предизвикал ураганният и мразовит вятър по време на официалното откриване на карнавала вечерта на 30 януари. Наложило се сцената да бъде удържана с въжета, за да не литне, понесена от силния вятър, които пък били законтрени на два големи автомобила отстрани.

Националният траур за починалия президент Желю Желев наложи ограничаването на веселите изяви на фестивала, така че останаха само дефилетата, обясни Иван Иванов, пред когото стояла дилемата дали въобще да не прекрати фиестата. В крайна сметка не са проведени караокето и официалното закриване на фестивала, а чуждестранните групи влезли в положението на организаторите.

По време на фестивалните дни не е имало никакви произшествия, нарушения или пък ексцесии. Охраната и съблюдаването на реда бяха на ниво, похвали се още кметът.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.