iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложби показват Сурва през очите на децата

Изложби показват Сурва през очите на децата 01_1422513167

Две изложби с творби на малки художници в Перник показват пъстрия
празник през очите на децата. Експозициите са подредени във фоайето на хотел Струма и пред кабинета на кмета в община Перник.

В навечерието на 24 Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се открие в петък в Перник, бяха подредени две изложби с творби на деца, вдъхновени от непреходната традиция. Зимните маскарадни игри, характерни за този край и дали основата на мащабното културно събитие, което събира гости от цял свят, са вдъхновявали поколения художници. Пъстрите багри, уникалните маски и костюми и неповторимата атмосфера на празника са запечатвани в творбите на талантливи автори. Заедно с интереса си към традициите и ритуалите на Сурва децата наследяват и желанието си да творят по темата.

В пернишките училища цял месец децата рисуваха сурвакарските маски, игри и обичаи. Експертно жури подбра най-добрите творби, които са подредени в галерия "При кмета" в сградата на общинската администрация. Фоайето пред кметския кабинет, където през следващите няколко дни ще влязат всички официални гости и делегации, е украсено с уникалните детски рисунки, вдъхновени от емоцията на Сурва.

Подредени са 30 творби на възпитаници на 18 училища от общината, които се включиха тази година в традиционния конкурс.

Керамични пана, изобразяващи маски и елементи от сурвакарски костюми, са подредена във фоайето на хотел "Струма", където ще бъдат настанени много гости, дошли от цяла България и от чужбина, специално за фестивала. Произведенията са дело на възпитаниците на ателието по приложни изкуства в 9 ОУ с ръководители Емануил Врангов и Борислава Бориславова.

Двете изложби ще красят представителните сгради до края на фестивала.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.