iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Музеят в Перник изложи маски за Сурва

Музеят в Перник изложи маски за Сурва 01_1453645843

15 различни маски от всички краища на Пернишко, които представят начините на направата им от пера, кожа, рога и други природни материали са подредени в изложбата на Регионалния исторически музей, която бе открита от кмета Вяра Церовска, като в експозицията може да се види още матрицата на символа на фестивала, създаден от художника Филип Седефчев през 1971 г. и плакатите за всичките 24 фестивала досега, както и образци на грамоти и плакети, давани като награди. Специално място заема и огромната маска на 15-годишния Роберт Георгиев.
„За мен е удоволствие да ви приветствам с тази хубава и добре организирана изложба. През месец януари Перник духовно се пречиства. Тогава той е изпъстрен с най-много събития, посветени на нашия най-голям празник – Международния фестивал на маскарадните игри”,каза кметът Вяра Церовска”.

Тя с гордост припомни, че с обичая Сурва влязохме и в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
„Ние наистина имаме нашия прекрасен пратеник към света, с който казваме, че хората в Пернишко пазят автентичен и красив обичай. Ние пазим българското и го предаваме. Това е така, защото тук с нас е и 7-годишният Никола, който от четири години участва и работи със своя дядо, за да бъде актуален , да ни радва и да се предава обичая. Видях и детския маскарад в градините „Да бъде”, в който най-малките от 4 до 6 години с огромен ентусиазъм пазят нашите традиции. Затова знам, „че ще го бъде и Перник, и тази красива традиция. Заедно ще предадем това красиво наследство не само на България и Европа, но и на целия свят”, сподели още Вяра Церовска.

На откриването на изложбата присъства и председателят на Общинския съвет Иво Савов и заместник-кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев, историци и културни дейци.
„Музеят е място, където се съхранява историята на нашия град и област. За тези 50 години, откакто се провежда фестивалът , сме съхранили много движими културни ценности, които представят историята му, посочи директорът на музея Емилия Велинова. Тя получи от Марио Велинов, от Стефанов, специална маска, изработена за музея.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.