iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нашите сурвакари най-внушителни и пищни

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

От нашенското по-добро няма. Максимата бе доказана  за пореден път на днешното маскарадно дефиле. Огромните ликове с пера от Люлин винаги спират дъха на злителите. И днес групата се представи отлично пред
публика и жури.

Маските от животински кожи на Чепино също са сред най-оригиналните. По традиция зяпачите на площада най-сърдечно приемат сурвакарите от нашия си регион.

Голи кукери, облечени само с елечета лумкаха огромни звънци напук на полярния студ. Маскираните от Карловско пък носеха високите островърхи шапки, които са си
тяхна запазена марка.

Старт на фестивалното шествие даде кмета на Перник и председател на организациония комитет на фестивала Росица Янакиева, която пожела на всички участници добро състезание и  успешно представяне.

Официален поздрав към всички оправи и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове  Хенри ван дер Кроон, който е за 15-ти път на фестивала в Перник.

Представянето на сурвакарските и кукерските групи ще оценява жури под председателството на проф. Д-р Рачко Попов от Института по етнография и фолклористика при БАН и членове- доц.д-р Николай Ненов-директор на РИМ-Русе, етнологът Цветана Манова, Елена Темелкова- художник, Тодор Тодоров- хореограф, Веселин Владов- ръководител на сурвакарска група от с.Банище и Стоян Стоянов-ръководител на кукерска група от с. Бояново.

Публиката също ще избере своя  фаворит с SMS- гласуване на тел.1707, като се изпише номера на групата, за която се гласува.

По време на първия ден на дефилетата три делтапланера обиколиха над Перник и видяха „Сурва 2012” през птичи поглед. Те направиха няколко кръгчета над централната градска част. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.