iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осемнайсет чуждестранни групи ще покажат обичаи на своите страни на Сурва

Осемнайсет чуждестранни групи ще покажат обичаи на своите страни на Сурва 01_1454069994

С модерен концерт - спектакъл "50 години "Сурва" ще започне 25-ия международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Фолклорни елементи, вплетени в музика на холивудския композитор Томас Бергерсен ще интерпретират по съвременен начин пернишката "Сурва", разказа на БТА режисьорът на спектакъла Красимир Димитров.

Шестима популярни народни изпълнители ще изпеят в един глас специално създадена песен за юбилейното издание на фестивала от сурвакарката Вера Валериева от с. Лесковец. Трима конници ще донесат сурвакарския огън, който ще озари първата нощ на фиестата. Зрелищно факелно шествие ще премине през центъра на Перник, обявен от 2009 г. за европейска столица на сурвакарските игри.

Пищно пиротехническо шоу ще следва екота на 18 тъпана, за да се чуе отдалече, че в Перник започва веселба. Следващите три дни градът ще бъде под командването на войводата на фестивала - актьора Веселин Мезеклиев, който ще получи ключа на Перник от кмета Вяра Церовска.

Довечера на Перник официално ще бъде връчен сертификатът за включването на празника "Сурова" в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Фестивалът, качил на градска сцена получилия световно признание обичай, днес отбелязва половинвековен юбилей от първото му издание.

На маскрадния фестивал в Перник ще дефилират над 6400 участници. В града ще демонстрират изкуството си кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. От 110-те групи, които ще се представят на състезателните дефилета - 92 са български - от всички етнографски региони.

Осемнайсет чуждестранни групи - от Сърбия, Македония, Румъния, Албания, Беларус, Русия, Гърция и други ще покажат обичаи на своите страни. За първи път в Перник ще дойде група от Мали. Очакват се десетки хиляди туристи. Ученици на възраст от 10 до 19 г., чиито костюми интерпретират български и световни маскарадни традиции, ще се представят на младежко маскарадно дефиле "Сурвакариада".

Деветчленно жури с председател проф. Георг Краев ще определи носителите на наградите. Ще бъдат връчени и отличия от кмета, областния управител, Регионалния исторически музей и други.
Специално валидирана марка по случай двойния юбилей - 50 години от първия фестивал и настоящото му 25-то издание тръгва като посланик на страната ни по света, за да покаже една българска традиция, запазила колорит и ритуали, коментира заместник-кметът Севделина Ковачева.

Научна конференция "Карнавалите в маскарада" събира днес 33 етнолози от различни музеи и университети в страната. На форума ще бъде представена първата научна публикация, посветена на пернишкия фестивал. Гостите на фиестата ще могат и в трите дни да наблюдават направата на маски в специална работилница, наречена мечкарница.

Децата ще работят в самостоятелно творческо ателие "Лицата на Сурва" в Обединения детски комплекс. Ученици от 6-то СОУ са изработили 130 двулицеви маски, които са спуснати като гирлянди в центъра на града.

Кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия "Вкусно по нашенски" ще изненадат гостите на фестивала. Те ще могат да опитат и от кавърмата, забъркана по граовска рецепта от популярния готвач Иван Звездев, който ще представи цяло кулинарно шоу. В дървени къщички в Сурвакарско село гостилници, винарни с мезета, шатри за скара непрекъснато ще канят посетители.

Търговци вече оферират амулети, звънци, традиционни маски и костюми, битови предмети и други художествени произведения, съпътстващи зимната сурвакарска традиция. Фотоателие "Да бъдеш сурвакар" предлага атрактивни снимки. По време на фестивала ще бъде активиран кратък номер, на който ще се осъществи sms-гласуване на зрителите за най-добре представила се група. Един от участниците в sms-кампанията ще спечели екскурзия до Венеция.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.