iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще глобяват двайсеторно търговците-гратисчии по време на фестивала

Ще глобяват двайсеторно търговците-гратисчии по време на фестивала 01_1422540756

По време на трите фестивални дни в Перник ще удрят по джоба търговците-гратисчии. Ако бъдат заловени да продават без разрешително, търговците ще бъдат санкционирани в двайсеторно по-висок размер, обяви ресорният зам.-кмет Евелина Манчева.

В законоустановения срок до 10 януари са подадени 78 заявления за търговия, толкова са и отпуснатите позволителни. Местата, където ще се установят търговците, са очертани. Те плащат по 2 лв. на квадратен метър площ.

Служители от общинския инспекторат и отдел “Търговия” строго ще съблюдават реда по време на карнавала. От Общината са наясно, че гратисчиите никнат като гъби след дъжд и се установяват на местата, където има най- много народ. Заловените нарушители няма да бъдат изгонени, но трябва да платят по 50 лв. на ден, за да узаконят правото да въртят алъш-вериша си в Перник. Това се отнася и за ходещите търговци.

По време на карнавала ще има специална улица на занаятите, на която над 40 занаятчии ще предлагат предмети на изкуството, свързани с българския фолклор, стария бит и маскарадните ни празници.

В сурвакарското село, което е разположено пред естрадата в градския парк, ще има 6 къщички, за чиито фасади има специални изисквания. Те трябва да бъдат украсени със звънци и атрибути в унисон с международния маскараден фестивал. Както винаги, там ще цвърчат кебапчета и мръвки, ще се лее вино, за да се почерпят за празника хилядите гости и домакините-перничани, за да има много настроение, усмивки и червени бузи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.