iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спират времето по Сурва, опаковат часовника

Перник - опаковат часовниковата кула.

В дните ма международния маскарад "Сурва  2012" времето в Перник ще спре. Емблематичната часовникова кула на Минната дирекция. ще бъде опакована, подобно на Райстага в Германия, облечен в плат от световния художник Христо Явашев.

Кулата ще бъде закрита с 50 метра плат. Циферблатът на часовника ще бъде забулен, а върху му ще се появи легендарната Гьотева фраза „О, миг, поспри!“. От вчера надписът вече е върху часовника.

Инсталацията е част от изненадите за  21-я Международен фестивал на маскарадните игри. Идеята за атракцията е на директора на Културно-информационния център в Перник Кирил Манов с идеята, че в дните на маскарада времето спира да тече, а хората остават млади.

С нелеката задача да висят на достатъчно метри над земята ще се ангажират циркови акробати. Те не само ще опаковат часовниковата кула, но преди това ще направят въздушно шоу върху фасадата на Минната дирекция. Спускайки се по въжета, те ще покажат борбата между доброто и злото и победата на доброто. Единият от мъжете, които ще летят във въздуха, е потомственият цирков артист Калоян. По време на откриването на фестивала през 2008-ма година той влезе в ролята на Спайдърмен и в атрактивно шоу се спускаше и катереше на огромна паяжина по сградата на Двореца на културата.

Събитието ще бъде съпроводено с концертна програма и анимация. Опаковката ще се извърши в деня на откриването на фестивала – 27 януари от 16,30 часа.

За първи път през 2010-та, специално за мескарада в Перник пред Минната дирекция бе направен дракон от СД-та. Идеята бе на преподавателя в Нов Български Университет Борис Сергинов и на негови студенти.

Часовниковата кула, която  е леко наклонена като кулата в Пиза, е строена през 1935 година. Часовникът е система „Бреге“ и е свързан с други 30 по-малки часовници, намиращи се в сградата на минната дирекция. Цялата система работи на електромеханичен принцип.

Уникалната сграда на Минната дирекция е паметник на културата и се намира в учебниците по архитектура на българските студенти. Тя е частна собственост - в активите на Мини Открит въгледобив.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.