iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сури и Сурка станаха и пасти

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Символите на пернишкия маскарад – куклите Сури и Сура, вече се появиха и на пасти. Образите им са изрисувани върху апетитни сладкиши и се предлагат в магазинче за сурвакарски вкусотии, в близост до Двореца на културата.

Идеята е на издателката на списанието Life @ city Юлия Стоянова. Нейната фирма и миналата година имаше стилен щанд за сурвакарски сувенири. Сега асортиментът е обогатен с разни съблазнителни вкусотии. На щанда има сурвакарски сандвичи със създърма и сланина. Те може да бъдат поляти с винце, за да не си мислят,  че куче ги е яло.

Много се търси и пернишкия коктел бейлиз във вариант от боза и уиски или водка, ликьор и боза.

Истинска прелест е бутиковият шоколад на майсторката сладкарка Елица, заслужила с уменията си и световни награди. Специално за празника и за щанда на Юлия тя е направила шоколодави сурвакарски маски.

Пръв от пастите със Сури и Сурва опита техният създател Кирил Манов – шеф на КИЦ-Перник. Той сподели лакомството и с околните си младежи и журналисти и с удоволствие показа новата официална сурвакарска униформа с пелерина и шапка на болюбашия.

На щанда на списанието Life @ city има и много сувенири със сурвакарска тематика. Продава се календарът за 2012 г. съ с снимки от стария Перник. Всъщност желанието на Юлия е да повлече крак и да даде пример на местните предприемачи, че Сурва може да стане индустрия, за която да се работи цяла година.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.