iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва през годините

СУРВА Перник-2012;  снимка: Руми Борисова

Първата среща на носителите на съхранената древна традиция се осъществява в Перник през 1966 г., а идеята принадлежи на хореографа Йордан Николов. В първия „зимен карнавал” участват сурвакари от 16 села – от Пернишки окръг, от Разлог, с. Сушица /Пловдивско/, с. Лисичево /Пазарджишко/, с. Бобошево /Кюстендилско/, с. Волуяк /Софийско/ - общо 800 сурвакари и кукери. Успехът на проявата е безспорен.

На 15 януари 1967 г. в Перник е открит „Втори национален фестивал на кукерите и сурвакарите и пролетните игри и танци", свързани с тези старинни обичаи. Участниците са се удвоили – на този фестивал участват 1555 души. Включват се и групи от цялата страна. Освен шестнайсетте групи от Пернишки окръг, на фестивала участват и 28 групи от страната – по една от всички тогавашни окръзи.

Третият фестивал, проведен на 19 януари 1969 г., запазва същото название. Още в този момент се появява идеята да бъдат поканени за участие групи от други държави. Четвъртият национален фестивал на сурвакарите и кукерите се провежда на 17 януари 1971 г. В него вземат участие 40 групи от цяла България – над 2 000 участници. Представянето на групите се оценява от жури.

По време на Петия фестивал през 1974 г. участват вече 50 групи от всички райони на България, в които маскарадната обредност е жива. На VІІІ национален фестивал на кукерите и сурвакарите през 1985 г., наред със седемдесет и една български групи от 15 окръга, за първи път се включват две чуждестранни групи – от Унгария и от Чехословакия. Деветият фестивал /1990 г./ вече носи названието „Национален фестивал на сурвакарите и кукерите с международно участие”. За първи път се разглеждат и награждават отделно двата типа маскиране – сурвакари и кукери. От участващите 89 групи- 24 са детски.

Следващият фестивал през 1993 г. е обявен като „Х юбилеен международен фолклорен фестивал на маскарадните /сурвакарски-зимни и кукерски-предпролетни/ и карнавални игри и обичаи”. Утвърждава се практиката сурвакарските и кукерските групи да се разглеждат като два типа маскарадни игри и да се награждават отделно. Освен четиридесетте български групи, на Х фестивал присъстват и групи от Коми, Словения, Полша, Румъния, Русия, Гърция. Две години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Единадесетото издание на фестивала /1996 г./ е включено в мрежата от празници на Федерацията. Това е признание не само за усилията, положени от организаторите, но и за мястото на фестивала в европейския културен календар.

От ХІІ издание на фестивала през 1998 г. се утвърждава името „Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Постепенно фестивалът се утвърждава като най-авторитетната изява на традиционната маскарадна обредност не само в България, но и в Европа.

От 2008 г. той се провежда ежегодно.

В ХХ-то юбилейно издание вземат участие 103 групи. 11 от тях са от чужбина – Италия, Испания, Словения, Македония, Сърбия, Украйна, Черна гора и Палестина. Общият брой на участниците е 6 207.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.