iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва вече си има и пощенска марка

Сурва вече си има и пощенска марка 01_1453998805

Кметът на Перник Вяра Церовска, заедно със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов валидираха пощенско-филателно издание. То е посветено на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва 2016“.

Церемонията се състоя в Двореца на културата в Перник. На нея присъстваха заместник- кметовете – Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, главния изпълнителен директор на „Български пощи” – Деян Дънешки, както и служители на Областна пощенска станция – Перник.

„За втори път след 2004 година имаме удоволствието да валидираме марка, посветена на обичая „Сурва”, който е част от списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Едно изключително признание за хората от нашата община и знам, че тази марка, красиво изработена от художника Людмил Веселинов, ще бъде нашия пратеник към всички точки на света. Благодаря на Министерството на транспорта за грижата и затова , че те направиха възможен днешния момент”, сподели Вяра Церовска.

Гостите на цeремонията и перничани бяха поздравени и от зам.-министъра на транспорта Валери Борисов. Той пожела на кмета Вяра Церовска много вдъхновение и през следващите 50-години да не отстъпва и на йота от постигнатите резултати в прослава на град Перник

„За мен е изключително удоволствие да присъствам на валидирането на пощенско-филателното издание, посветено на Международния фестивал „Сурва”. През последните 50 години, благодарение на домакините в Перник, страната ни става свидетел на богатото творчество на обичая, който се спазва тук. Сурвакарските и маскарадните теми за втори път за застъпени в българската филателия. През 2004 година Людмил Веселинов е автор и на друго филателното издание, посветено на обичая”, коментира Валери Борисов.

Филателно издание, състоящо се от пощенска марка в блок – специален пощенски плик и печат, излиза в тираж10 500 бройки.

„По този начин Перник ще бъде известен в света не само с въгледобивната индустрия и металургията, както и с вицовете, които се разказват за града, но и с международния фестивал на маскарадните игри”, отбеляза Валери Борисов.

Авторът на марката Людмил Веселинов сподели, че е голямо предизвикателство към един автор да посегне към такова малко издание по-размери, но с голяма значимост и за държавата, и за региона. „Пощенската марка ще бъде един от най-добрите посланици в България и света. Искам да обърна специално внимание на факта, че председателят на ФЕКГ барон Хенри ван дер Кроон е един от големите колекционери на филателни издания. За мен беше удоволствие да използвам в сюжета на марката една традиционна маска от региона, а на пощенския плик пък чановете, които са свързани с пернишкия край”, коментира Веселинов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.