iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тръгва детската маскарадна щафета

Тръгва детската маскарадна щафета 01_1452942771

Кметът на Перник Вяра Церовска даде старт на детската маскарадна щафета, която по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, като маската, която ще обиколи всички детски градини в общината тази година, е изработена от ЦДГ №8 „Изворче”. На тържествената проява в детското заведение присъства и заместник-кметът Севделина Ковачева.

Със специален празничен спектакъл малчуганите от подготвителна група „Снежанка” зарадваха гостите със своите изпълнения. Една част от тях се бяха преобразили на сурвакари със страховити маски. Четири годишният Даниел бе сред атрактивните персонажи и изпълняваше ролята на добро мече. Негово първо участие във фестивала е било на една годинка с групата на село Ярджиловци. Малчуганите изпяха и прекрасната песен за Перник, чиито автор е Иван Ангелов, а музиката е дело на Хайгашод Агасян.

Идеята на щафетата е най-малките жители на града да участват в този хубав обичай, за да го съхранят и предават на следващите поколения.

Кметът Вяра Церовска поздрави малчуганите и им пожела да са здрави и усмихнати, защото ако тези две неща ги има всичко ще е наред. Тя сподели, че този хубав повод е доказателство, че традицията е запазена.

„За 10-та поредна година вие имате честта да направите този празник по един невероятен начин и да запазите в тях един прекрасен спомен. Най-хубавото е, че им предавате това, което ни прави българи, което ни прави граовци”, с тези думи се обърна към учителите Вяра Церовска.

„Подготовката на тържествата се прави съвместно от родители, учители и деца, сподели директорът на ЦДГ „Изворче” Даря Евтимова. Традицията е запазена и се предава затова говори изложбата във фоайето, която всяка година я обогатяваме. В нея са показани маски, рисунки и сувенири, свързани с обичая Сурва, каза още Евтимова. Тя предаде сурвакарската маска на директора на 9-та градина с пожелание за здраве и късмет.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.