iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени от Сърбия и България се събират в Перник

Учени от Сърбия и България се събират в Перник 01_1422457983

Учени от България и Сърбия ще се съберат на научна конференция “Маски и култура” в Перник.

В традиционния форум на учените ще участват 31 етнолози и фолклористи от различни музеи в страната, от Института за фолклор и етнография към БАН, Института по балканистика с Център по тракология към БАН, СУ” Св. Кл. Охридски” НБУ,Шуменски университет „ Епископ константин Преславски”, както и гости от Република Сърбия. Чуждестранните участници в конференцията са д-р Лидия Делич от Института за литература и изкуство в Белград и Весна Марянович от Етнографския музей в Белград.

Темите на форума са доста разнообразни. Ще бъде разгледано развитието на маскарадните традиции на Балканите от най-древни времена до нашето съвремие. Проф. д-р Иван Маразов ще говори за празниците, посветени на Залмоксис в Древна Тракия. Д-р Валерия Фол ще засегне темата за връзката на феномена на маската с представите за отвъдния свят. Ангелина Илиева от Института за етнология и фолклор ще определи мястото на карнавала в съвременната култура. Проф. д-р Георг Краев ще разглежда проблема за взаимовръзката между културата на маската и маската на културата. Д-р Силва Налбантян-Хачерян, от Министерството на културата, ще представи фестивала като форма на учене през целия живот.

Сръбски и български етнолози ще говорят за обредния маскарад и карнавални традиции и при други европейски народи – сърби, унгарци, белгийци.

Музейните специалисти от Варна, Видин, София, Благоевград, Кюстендил, Габрово, Перник ще разглеждат широк спектър от въпроси, свързани с маскирането не само като част от зимни календарни празници в отделни региони в Западна и Източна България, но и като част от сватбената обредност и като своеобразен Хелуин, в Пернишко например. Материалите, представени в докладите, са събирани по време на теренни проучвания от преки участници в ритуалите с маскирането и от майсторите на маските.

Конференцията започва в 9.30 часа на 30-ти януари, петък. Официално откриване на форума ще направи кмета на Община Перник инж. Иван Иванов. Организатори са Регионалния исторически музей и Община Перник. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Иван Маразов, а водещ на форума ще бъде директорът на историческия музей в Русе доц. д-р Николай Ненов.

Конференцията е отворена за всички, които се интересуват от представената проблематика, желаят да чуят докладите и да участват в дискусиите.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.