iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Украсата за Сурва ще се прави от ученици

Украсата за Сурва ще се прави от ученици 01_1453555095

Възпитаниците на най-старото училище в Перник СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” или по известно като Шесто училище прави украсата за 25-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016”. Това се похвали директорът на учебното заведение Адриана Ольова.

Учениците са изработили 130 двулицеви маски, които ще бъдат поставени в центъра на града. Инициативата е съвместна с община Перник. Тя възниква спонтанно при едно посещение на общинското ръководство. В нея участват ученици от 5-ти до 12-ти клас, които в рамките на една седмица заедно със своите учители са изработили всички маски.

„След като обсъдихме с общинската управа идеята те ни закупиха фибран, който е основата за изработване на маските, както и блажна боя. Помолихме учениците да донесат от вкъщи пера, парцали, кожи, вълна, слама, дървени стърготини и всичко, от което може да се направят сурвакарски маски”, разказа г-жа Ольова.

Тя сподели, че Шесто училище има традиция от миналата година да се включва в изработването на сурвакарски маски и ликове, тъй като Перник е вече столица на маскарадното изкуство. По програма ” Успех”се създава и клуба „Маскарадно изкуство”, както и сурвакарска група, която всяка година нараства.

„ В рамките на програмата е обособена и специална зала на маскарадното изкуство, където се съхраняват маските.Направихме си и майсторилница за маски”, обясни Ольова.

Сурвакарската група на Шесто училище за втора година ще дефилира на площада с останалите групи от страната и чужбина. Тази година нейната изява ще бъде на 30 януари от 11.30 часа. Тя се представи блестящо и на международния фестивал в град Шабац, Република Сърбия.

Възпитаници на училището ще участват в литературния конкурс „магията на Сурва”, както и в конкурса за рисунка, които са по повод Международната фиеста. Подготвят и специален вестник, посветен на Сурва.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.