iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска ни кани на Сурва

Вяра Церовска ни кани на Сурва 01_1453557718

„Фестивалът Сурва е най-големият фестивал на маскарадните игри не само в България и на Балканите, но и най-големият като такъв в света. Всяко година фестивалът има свое лице, но винаги запазва традициите, културата, езическите обичаи" – това каза кметът Вяра Церовска по време на гостуването си тази сутрин в Българска национална телевизия, като тема на гостуването беше именно провеждането на 25-тия юбилеен фестивал „Сурва" който ще се проведе в края на месеца в Перник.

Перник има привилегията да бъде домакин на този фестивал, който миналата година спомогна Перник да бъде обявен сред най-предпочитаните зимни дестинации в света. Миналата година той бе посетен от около 100 000 гости. Той събира много хора всяка година – каза още кметът.

Вяра Церовска отново напомни, че Пернишката Сурва е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно наследство и ще получи признанието лично от Ирина Бокова по време на откриването на празника.

„Групите които участват във фестивала са от хора, които пазят традициите години наред. В селата имаме по четири поколения които пазят тази традиция. В Перник има детска маскарадна щафета, която е най-голямото доказателство, че традицията има свои последователи. Всички пернишки села живеят с този фестивал. На 13 и 14 януари сурвакарските групи във всички села палят сурвакарския огън като начало на големите празници по Сурва" – допълни кметът на Перник.

18 международни групи са заявили участие, 92 са българските групи за тазгодишния фестивал. Тази година се очаква да бъде и най-многолюдният фестивал. Всички са добре дошли, за да ликуват по Сурва.

Източник: perniknews.com

Коментари

А дали може госпожата- с

А дали може госпожата- с цялото ми уважение- да вземе мерки срещу застрашаващи живота висящи блокове лед?На блока, известен като Качамака точно до банкомата има огромна ледена висулка, опасна за всички минаващи. На съседния блок с грозните надстройки висят още килограми лед. Хиляди хора минават там....Не искам да чуя новина за счупен череп. На Двореца на културата, който ще бъде в центъра на Феста са сложени ограждения, които подсещат за заледените украси. Но тук- на пазара- и такива няма. И непрекъснато под килограмите лед минават дечица. Моля, вземете мерки! Скоро ще бъдем фестивален град, температурите се покачват.....Ще бъдете лично отговорна, г-жо Кмет, за пострадали хора!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.