iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска представи творби на емблематични художници

Вяра Церовска представи творби на емблематични художници 01_1454055633

Творби-шедьоври на емблематични художници от пет регионални изложби събраха погледите на ценителите на изкуството в Перник, като уникалната обща експозиция е подредена в Галерията „Любен Гайдаров“.

Тя включва 50 творби и текстил. Изложбата„Маскарад“ се провежда традиционно в навечерието на Фестивала,но този път е нетрадиционна и дори отличителна, тъй като за първи път в обща изложба се включват Софийска градска художествена галерия,Галерия“Лоран“ и регионалните галерии от Ямбол, Добрич и Варна.

Инициативата е на общината и изложбата бе открита от кмета Вяра Церовска.

„Перник е прекрасен град със страхотни и талантливи хора,които го
направиха европейска столица на маскарадните игри и предадоха своя дух на следващите поколения в цветове,звуци,светлина и настроение”-каза кметът Вяра Церовска.

Живописните картини излезли от майсторите на четкатат и вдъхновени от маскарада и традицията на Сурва привлякоха ценителите на изкуството.

Галерия“Любен Гайдаров“ побра многобройна публика. Сред тях беше и кметът на Ямбол Георги Славов, областният управител Александър
Александров, заместник-кметовете Владислав Караилиев, Денислав
Захариев,Севделина Ковачев, Йордан Павлов, директори на различни
културни институции.

Разбирачите на живопистта веднага откроиха двете картините на
Димитър Казаков- Нерон- „Химн“ и „Лазарки“. Сред събралите погледи са и творбите на Надежда Кутева,Георги Атанасов, Иван Кирков и Веса асилева. 21 пернишки автори обогатиха експозицията със своите живописни платна. Сред тях са художници като Филип Седевчев, Валентин Топалов, Младен Младенов,Китан Китанов и др.

Като подчерта изключителната стойност на експозицията директорът на галерията Елена Темелкова, заяви, че гостуващите произведени и тези на пернишкитехудожници взаимно си кореспондират и създавата неповторима атмосфера.

Изложбата ще бъде част от еуфорията в града по повод 25-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.