iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зловещ спомен пази военното летище край Кондофрей

Перник снимка: за хората и събитията - Кондофрей

След трети опит, Министерството на отбраната намери купувач за военното летище край радомирското село Кондофрей. Заповедта за продажбата на базата беше подписана само преди седмица от военния министър Аню Ангелов. Купувач е фирмата "Селим-КО”, която трябва да плати на МО 1,25 млн. лв. за имота с площ 378 851 кв. м, включващ 3-километрова писта. Кметът на Кондофрей Чавдар Новаков е съобщил пред журналисти, че на обекта вече кипи разчистване и подготовка за строителство. Той още не се е срещал със собственика на обекта и все още не е сигурно какво точно ще се случи с бившия военен аеродрум край селото, получило името си от френският рицар Виконт дьо Фрей. Според преданието той дошъл по тези места с кръстоносцi през 12 век и бил убит от местните.

Районът пази и един зловещ спомен от по-ново време, свързан с летището, за който отново напомниха сега от оtbrana.com

Чешки, словашки парашутисти и българският им лекар преводач загиват през 1972 г. край Кондофрей до с. Гълъбник

Близо 40 години не е забравен трагичният инцидент в радомирското село Гълъбник. В 7,40 сутринта на 21 септември 1972 г. бързият влак от Кулата за София се движи със скорост 90 км в час. Прелезът е неохраняем, времето е мъгливо, видимостта е силно ограничена и поради високите тополи. Шофьорът на автобуса, в който пътува военният отбор по парашутизъм на Чехословакия, спира, проверява дали не идва влак и потегля. Около дванадесет секунди след това става тежка катастрофа. Влакът изминава разстоянието от завоя за девет фатални секунди, помита автобуса и го влачи около 500 метра. Там се откриват и останките от телата на загиналите парашутисти.

През 1972 г. в Чехословакия се провежда учението "Щит '72". Една седмица по-късно в поделението в Кондофрей се организират състезания по парашутизъм. Събитието се подготвя от Спортния комитет на дружеските армии. Определено е състезанията да се проведат от 19 до 21 септември. Още на 19 септември 1972 г. е поставен нов световен рекорд на 1000 м доцелен скок от 28-годишния лейтенант Олдрих Вермужа. След изминалите три дена на състезания и рекорди следва една истинска трагедия, която жителите на село Гълъбник помнят и до днес. В автобуса пътуват единадесет чехи и словаци и един български лекар - Любомир Иванов, който е и преводач. При удара с влака шофьорът на автобуса е изхвърлен и остава жив. След проведена експертиза се оказва, че той има вина и е осъден да лежи в затвор за няколко години. След като излиза от затвора, той се връща в селото, но там намира покой и се изгубва. Гаодини наред никой не знае къде живее шофьорът, но се говори, че е получил психически увреждания след катастрофата и вероятно е бил настанен в специализирано здравно заведение.

След катастрофата военнослужещите от местното поделение на Транспортни войски оказват незабавно помощ. Цялото село излиза на мястото на трагедията и се включва в помощ на специализираните екипи. Останките от телата на загиналите парашутисти са изпратени от летище "Доброславци". Там присъства и министър-председателят на България Станко Тодоров.

За почитане паметта на нелепо загиналите хората от Гълъбник с организация от страна на тогавашния кмет Виктор Петров построяват паметник на около двадесет метра от самия прелез, където се случва трагедията. Особено голяма помощ оказва парашутното поделение в Горна баня и поделението на Транспортни войски. Особено ценно и полезно във връзка с издигането на паметника е и съдействието на тогавашния командващ ВВС генерал-полковник Михо Михов, който след това стана и началник на Генералния щаб на Българската армия.

Паметната плоча е тържествено открита на 2 септември 1995 г. от тогавашния заместник-министър на отбраната Димитър Митков. На събитието са присъствали множество български генерали, офицери и гости. По повод 25-годишнината от инцидента на мястото на катастрофата са извършени показни парашутни скокове. На тържеството не са присъствали близки на загиналите, защото в България техните адреси не са известни. През 1996 г. е бил открит синът на загиналия българин Любомир Иванов, който е присъствал заедно със своята майка. При отбелязването на 25-годишнината от инцидента сред главните организатори са били и военният аташе на Чехия у нас полковник Иржи Коуделка и словашкият военен аташе за България полковник д - р Ярослав Прохаска.

Загиналите:

Подполковник инженер Милош Кръшка - 52-годишен, ръководител на военния отбор по парашутизъм на ЧССР

Подполковник инженер Иржи Старек - 51-годишен, началник - щаб на парашутната бригада

Подполковник Станислав Блажей - 52-годишен - старши треньор на отбор "Дукла"

Майор Ярослав Йеличка - 51-годишен - заслужил майстор на спорта, заслужил треньор

Лейтенант Йозеф Поспихал - 31-годишен, заслужил майстор на спорта

Лейтенант Вацлав Кумбар - 33-годишен - заслужил майстор на спорта

Лейтенант Лубош Маер - 27-годишен - майстор на спорта

Лейтенант Олдрих Вермужа - 28-годишен

Ефрейтор Франтишек Служек - 20- годишен

Редник Ярослав Свобода - 20-годишен

Майор Ярослав Хавранек - 50-годишен - пилот на самолета

Любомир Иванов - български лекар и преводач на отбора

Източник: otbrana.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.