iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Четат присъда на Ковачки днес за данъчни престъпления

Христо Ковачки на рожден ден на Никифор Вангелов в Перник

Очаква се днес да бъде постановена присъда за укрити данъци на енергийния бос Христо Ковачки, соъбщават повечето български медии.  

Държавното обвинение иска над 5 години затвор  за данъчни престъпления в особено големи размери. Според разследващите той е укрил данъци и ДДС за над 16 млн. лева, предаде БНТ.

Прокуратурата твърди, че измамите, за които Ковачки е подсъдим, са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Според обвинението ДДС бил укриван на два пъти - от февруари 2005 г. до септември 2006 г. с 50 сделки и от октомври 2006 г. до юли 2008 г. с 29 сделки.

Покупко-продажбите за машините били фиктивни, а в схемата участвали 4 фирми. Те са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. До днес дължимите пари към хазната не са платени, защото бизнесменът обжалва постановленията на данъчните пред съда.

Липсата на оригинали на декларациите с невярно съдържание, които Ковачки е подавал пред данъчните, обаче може да постави под въпрос доказването на вината, коментират експерти.

Защитата от своя страна поиска оправдателна присъда, защото във фирмите на Христо Ковачки всичко било изрядно. Очаква се днес да стане ясно чии аргументи ще натежат повече.  

Делото срещу бизнесмена започна в края на октомври 2009 г. Тогава Христо Ковачки беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.

НА 21 октомври миналата година стартира съдебното дело срещу Никифор Вангелов.
Той също беше обвинен в данъчни престъпления в особено големи размери.
"Президентът на "Миньор" - Перник е съдружник в няколко дружества с Христо Ковачки.
През 2009 г. той бе обявен за издирване, но сам се предаде в полицията. Повдигнато му беше обвинение в данъчни престъпления, но миналия месец Вангелов беше  оправдан. Присъдата обаче е протестирана в Апелативния съд по информация от прокурор Маргарита Немска.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.