iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Доживотен затвор за Илиян иска прокуратурата заради убийството пред "Соло"

подсъдимия за двойното убийство пред столичния клуб "Соло" Илиян Тодоров

Доживотен затвор с право на замяна поиска прокуратурата за подсъдимия за двойното убийство пред столичния клуб "Соло" Илиян Тодоров. 24-годишният перничанин е обвинен за екзекуцията на 21-годишния Кирил Въжаров и Васил Александров (24 г.). Двамата бяха убити с по един удар с нож в гърба в нощта срещу Великден - 18 април 2009 г. При разпрата бе ранен и приятелят на убитите момчета - Кирил Димитров, който по чудо оцеля.

След почти две години от началото на делото в Софийския градски съд в сряда се стигна до пледоарии. Повече от два часа прокурор Любка Кръстева уверяваше съда, че автор на двойното убийство и опита за убийство е именно Тодорв. Тя разясни, че всъщност причина да се стигне до сблъсъка на компанията на жертвите с Тодоров и приятелите му всъщност бил Кирил Димитров. Той се върнал по ул. “Позитано”, за да види защо приятелката му Александра се бави. Видял, че момичето говори на английски с Тодоров и двама естонци, негови колеги - Сирет Пуук и Расмус Райтау. Димитров им направил забележка, че говорят на чужд език. А отсреща чул: “Да не би да ти трябват субтитри, бе?! В моята държава ще говоря на какъвто си искам език.” Думите били на Стефан Стойков, приятел на перничанина. “Разкарай се”, отвърнал Димитров и започнал да сипе обиди. Така започнало мелето. Васил и Кирил Въжаров хукнали към групата.

“Те са искали не да задълбаят конфликта, а да разтърват участниците в сбиването,” обясни прокурор Кръстева. Тя подчерта, че преди кръвопролитието Тодоров е носил нож. На влизане в дискотеката помолил Мария Бурова от компанията му да го прибере, защото гардовете не проверявали момичета.

“Авторството не е доказано по ярък и категоричен начин. Нито един свидетел не е видял Илиян да нанася удари в телата на жертвите”, коментира пред репортерите Хари Хараламбиев, адвокат на сочения за убиец.

Според обвинителката обаче имало други “интересни обстоятелства”, които уличавали Тодоров. “Той не е проявил интерес към изчезването на Бурова след сбиването. Не е бил притеснен, че приятелят му Стефан е с окървавена глава. Оставил го е сам да търси момичето. А той е бързал да напусне първи местопрестъплението”, обясни прокурор Кръстева. Тя напомни и, че прибирайки се у дома, Тодоров е уговарял естонката Сирет да си мълчи. По скайп притеснен я питал дали не е звъняла на ченгетата или на някой друг.

Кръстева акцентира и върху показанията на таксиметровия шофьор Людмил Иванов, който превозил Тодоров от ул. “Позитано” до дома му. Таксиджията разказал, че когато младежът се качил в колата, му заръчал да кара бързо. Обяснил, че се сбил и “май наръгал един”. После в телефонен разговор Тодоров признал: “на тия тримата им е... майката”. Прокурор Кръстева подчерта, че подсъдимият се явил сам в полицията, но две денонощия след убийството. Носил си багаж и бил придружаван от двама адвокати. “Но забележете, той се е явил с променена външност. Бил е с изрусена коса”, обясни прокурор Кръстева. И риторично попита защо, ако Тодоров не е използвал ножа си в онази нощ, не го е предал още тогава на униформените. Обвинителката обясни, че убийството е извършено с “коварство”, тъй като ударите с нож са нанесени в гърбовете на Кирил и Васко. “Това говори, че подсъдимият не е действал при самозащита. Не е бил и в състояние на афект”, заключи Кръстева. И уточни, че настоява за право на замяна заради младостта на подсъдимия и добрите му характеристични данни.

Адвокатите на почернените родители обаче поискаха Тодоров да бъде пратен зад решетките без право на замяна.

“Преди две години животът на моето семейство се обърна. Две години аз се моля моето дете да се върне, но това няма никога да стане. Няма наказание, което да е реално за това”, премаляла от скръб заяви Виолета Александрова, майка на убития Васил. Тя подчерта, че по време на процеса често се чувствала като подсъдима, а не като потърпевша. Причината - съдът отказвал техни доказателствени искания. Пуснал и под домашен арест Тодоров, без да ги призове на мярката за неотклонение като страна в процеса. По-късно апелативните съдии отмениха освобождаването на Тодоров и го върнаха зад решетките.

“Аз усещам тъгата на родителите. Те са сломени от скръб по своите деца. Но разберете, че всеки търси справедливост - както те, така и моят подзащитен”, коментира по-късно адвокат Хараламбиев. На въпрос дали с чиста съвест защитава Тодоров, при условие че сам признава, че никога не е разговарял с него за случилото се, Хараламбиев отговори: “Много е деликатно, когато се ангажира съвестта... често избягвам да говоря за нея”.

Междувременно стана ясно, че депутатът от “Атака” Явор Нотев, който също е защитник на подсъдимия, се оттегля от процеса. “Аз му внуших да не се явява, защото утре може да се появят спекулации, че видите ли, ако развоят на делото приеме неочаквана развръзка, в значителна степен Нотев е помогнал, защото е народен представтиел”, обясни адвокат Хараламбиев.

Делото ще продължи в четвъртък с пледоариите на защитата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.