iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите

Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите 12_1388186255

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство при дискотека „Соло" през 2009 година Илиян Тодоров разпространи с мейл до медиите две видеа, заснети от охранителните камери в района на Съдебната палата в нощта на убийствата. Те били и сред доказателства в съдебния процес.

Днешният мейл е обръщение до правосъдния министър Златанова.
В него Илиян уточнява, че си е позволил да качи във виртуалната среда пълния запис от камерите, заснели убийството пред дискотека „Соло" - с надеждата, че някой магистрат, притежаващ професионален морал, чест и достойнство, ще съумее да обясни на обществото ни причината за осъждането на невинен и ще внесе яснота на какво се базира съдебното решение и от кой момент в записа е видно кой е физическият извършител на деянието.

Видео1:

В днешния си мейл Илиян твърди, че на записите от видеокамерите (горното видео, б.р.) се вижда как си тръгва с такси, а боят, при който загинаха двете момчета, продължава.

Освен това Илиян коментира и как една от свидетелките (видеото долу, б.р.), която по време на процеса заяви, че е видяла проблясък от острие на нож, през цялото време стои с гръб към събитието.

Ето и коментарите на Илиян, който и в момента е в неизвестност:

„На този запис се вижда как свидетелят Сирет прегърната от Мария през цялото време е с гръб към случващото се и не би могла да види каквото и да е. В същото време тя дава показания, че е видяла проблясъци приличащи на острие. Интересно как е успяла да ги види..."

Видео 2:

и:

„На този запис се вижда боят при доскотека Соло, как се качвам в такси и как боят продължава след като съм тръгнал. Никъде не е заснето да вадя нож и да го използвам."

Къде се съдържат неоспоримите доказателства или в България съдим по хипотези, пита Тодоров и добавя:
В заключение бих искал да споделя с Вас дълбокото си усещане, че не е важно дали този или друг сходен случай ще влезе като негатив в евродокладите, а позорът в българското правораздаване.

Припомняме, доживотната му присъда е потвърдена окончателно от Върховния касационен съд.

Предлагаме ви и част от мотивите, с които ВКС потвърждава доживотната присъда:
"Никой от свидетелите не съобщава факти и обстоятелства, които да внасят каквото и да било съмнение, че от първоначалния вербален конфликт между св. К. Д. и св. С. С. до физическия сблъсък на пешеходната пътека, участници в инцидента са само и единствено младежите от компанията на подсъдимия и тази на пострадалите.
Няма доказателствени източници в подкрепа на извод за участие на друго, неустановено лице в конфликта, което да е нанесло ударите с нож и то в рамките на изключително краткото време на развитието му."

На първия видеозапис се забелязва Илиян - с бяла риза, който активно участва в сблъсъка около 10-12 секунди, след което изтичва и хваща едно от спрелите наблизо таксита.

В тази връзка ВКС пише:

"Свидетелите не са успели да разпознаят всички лица, намиращи се на пешеходната пътека, като са изказали само предположение за подсъдимия, който единствен е бил облечен с бяла риза и поради това по-лесно разпознаваем.

Затова и съдът, при изграждане на извода си за лицата, взели участие в сблъсъка не се е позовал на резултата от огледа на веществените доказателства, а е ползвал свидетелските показания от разпитите при съдебното следствие, в които категорично не се съдържат данни за намеса на трето, неустановено лице.

Оспорва се изводът за установеност на местоположението на Тодоров встрани и зад биещите се К.Д. и С.С. с декларацията, че това не е така. Съдът е мотивирал своето заключение на база детайлно съпоставяне на показанията на свидетелите, които е оценил добросъвестно и без извращаване на съдържанието им. Така е изяснил действията на всеки от присъстващите и местоположението му в динамично променящата се ситуация, в това число местоположението на подсъдимия - в началото на конфликта зад св. С. С., а накрая /непосредствено преди да се затича към таксиметровия автомобил/ зад гърба на тримата пострадали.

Изводът не почива на предположение, а на анализ и обективна оценка на свидетелските показания."

Източник: news.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.