iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Натискат полицейски служител да лъжесвидетелства

Натискат полицейски служител да лъжесвидетелства 10_1443940577

Репортерите на „ШОУ” отдавна следят показанията на ключови свидетели по делото „Килърите-3”. То е под особен обществен интерес заради факта, че основен свидетел по него е серийният убиец Станислав Методиев-Сиси.

За меко казано – „странното” поведение на спецпрокуратурата по това дело, „ШОУ” е писал многократно. Като се почне от това, че предложиха на серийния убиец Станислав Методиев-Сиси да стане защитен свидетел, та до жалбата на един полицай, от която става ясно как полиция и прокуратура се опитват да го превърнат в лъжесвидетел.За жалбата пръв писа един провинциален сайт, а коментарите под публикацията се обединиха под чудовищното обобщение, че цитираме – „полиция, съд и прокуратура у нас често действат като престъпен синдикат”. За какво става въпрос по-конкретно:

Спецполицаят, който е координирал действията на ДАТО и ДАНС по залавянето и ареста на Станислав Методиев-Сиси, се казва Кирил Стоев. Той работи в системата от 1999-а. Бил е в „Криминална полиция”, в момента е разузнавач в отдел в „Икономическа полиция”, живее в Перник. През м. май т.г. полицай Стоев се яви като свидетел по делото „Килърите-3” пред Специализирания наказателен съд. Месец след това научава от началниците си, че показанията му „не се харесали” на прокуратурата. Директно му казали да си търси нова работа, извън системата на МВР. Стоев подава жалба до председателя на СНС – съдия Георги Ушев, с копие до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния прокурор на Р. България Сотир Цацаров, както и до Висшия съдебен съвет срещу директора на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски.

Буди любопитство какво точно не е одобрила в показанията на Стоев спецпрокуратурата? На 20 май 2015 г. той разказа как през 2009 г. е бил извикан да отиде в култовата пернишка дискотека „Че Гевара”, управлявана от Милчо Петров-Чироса. По онова време полицията вече издирвала Станислав Методиев, а Петров вече бил съобщил на ченгетата, че Сиси се е свързал с него и му поискал да му осигури два нови телефонни апарата и две сим-карти – едната за него, а другата да остане в Милчо, за да могат да се свързват помежду си. Петров обаче предава на полицията серийните и абонатните номера на сим-картите. Ченгетата пускат СРС на двата телефона и чакат да се осъществи контакт. При първия разговор с Милчо Чироса Сиси му иска фалшиви документи – щял да бяга в ЮАР при някой си Емил Зеляро, осъден и издирван наркотрафикант. В процеса на подслушванията се локализира и мястото, където се укрива Сиси – квартал в Бургас. Полицай Стоев остава в Перник да координира действията на ДАТО и ДАНС, а четирима полицаи от ДАНС са командировани в морския град. Хващат Сиси при опит да напусне жилището, където се укрива. „Аз и мой колега му написахме заповедта за задържане. Издирването му бе за три убийства – на Цецо сервитьора, на Биляна от „Петте кьошета” в София и на Кирчо – последното му убийство. И тримата бяха простреляни в главата. Кирчо – с „Глок-19”, калибър 9х19, Цветан и Биляна – с пистолет 6.35”, каза пред спецсъда Стоев и добави, че според него Сиси се изживявал като „Кръстникът” и искал да наследи убития през 2007-а Румен-Алф на наркопазара.

В жалбата си от м. юни т.г. Стоев разказва как е бил привикан в кабинета на директора на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски и там началникът му му казал: Знаеш ли, че прокуратурата е изключително недоволна от твоите показания?! Защо даваш показания в защита на обвиняемите?! Защо не си съгласувал показанията си с прокуратурата?! Такива показания не може да даде полицай с толкова дълъг стаж. Ти нямаш място в тази дирекция. Давам ти срок да си намериш работа до края на другата седмица! Разбра ли ме?”
„Разбрах”, отвърнал Стоев и написал жалбата, която завършва със следния текст: „При условие че ме преместят някъде другаде в МВР, където и да е, аз ще съм зависим от Христо Терзийски, тъй като той е трети в професионалната йерархия на министерството и може да въздейства върху мен, както реши. Ако не подам заявление за доброволно преместване или напускане, ще започнат репресии върху мен – проверки, наказания и най-вероятно в даден момент – дисциплинарно уволнение. Показанията ми, ако се наложи да давам такива от този момент натам, ще са зависими от описаната ситуация и в даден момент може да се наложи да излъжа, а аз не искам да го правя. Не знам кой е помолил директора на ГДНП Христо Терзийски да ми въздейства по този начин от позицията на големия пост, който заема, но връзката с прокуратурата е очевадна”, завършва жалбата си Стоев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.